IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Актуализацията на бюджета е задължителна

Най-големият недостатък на решението е запълването на бюджетната дупка с нов дефицит, изтъкна бившият финансов министър

09:53 | 30.07.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Муравей Радев: Актуализацията на бюджета е задължителна

Актуализацията на бюджета е не само необходима, а задължителна заради „обективната реалност“. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият финансов министър Муравей Радев.

„Налице е срив в приходната част на бюджета, при това устойчив срив“, коментира Радев, като допълни, че неизпълнението на приходната част може да достигне 1 млрд. лева. Той припомни, че засега правителството в оставка признава за неизпълнение в размер на 500 млн. лева.

Същевременно Радев подчерта, че в момента общественото недоверие към управляващите и държавните институции е достигнало своята кулминация. През следващите месеци няма да има парламент и ще работи служебно правителство с ограничени правомощия, припомни той.

„За да му дадем шанс (на служебното правителство, бел. ред.) да работи в силно турбулентната обстановка, актуализацията е крайно необходима“, посочи Муравей Радев.

Той изтъкна още, че моделът за актуализацията, който е представило правителството, е балансиран. „Виждам проява на отговорност, която липсваше цяла година, на финала като че ли се вразумиха“, посочи Радев.

Според него обаче най-големият недостатък на актуализацията е запълването на бюджетната дупка с нов дефицит. „Като ти падат приходите, трябва да паднат и разходите, а не виждам подобно нещо“, коментира бившият финансов министър, като допълни, че поне увеличението по едни разходни пера трябва да бъде компенсирано с намалението по други.

Остава и проблемът с неяснотата около ролята на държавата във връзка със спрените еврофондове, както и ролята в авансовите плащания, които също са „извън мирогледа на актуализацията“, каза Радев.

По думите му всичко зависи от възможностите на държавата да отговори на изискванията на Европейския съюз в кратки срокове, така че плащанията да бъдат отблокирани и да няма необходимост от авансови плащания.

Радев изтъкна също така, че остава и системният проблем – управляващите търсят и се борят със следствията, а не с причините за проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Задължителна е, защото патронът му Иван Костов има да взема влогове от КТБ и то доста над гарантираните. Мотивът е такъв тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Мравояд Всеядев, който разпродаде индустрия на стойност 30 млрд. $ за 3 млрд $ да не се обажда, когато става въпрос за бюджет и фискална стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още