IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП не знае нищо за споразумението с Уестингхаус

Социалистите ще излязат с политическа позиция след заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП

11:29 | 01.08.14 г. 2
БСП не знае нищо за споразумението с Уестингхаус

В БСП не знаят нищо за споразумението, което американската компания "Уестингхаус" ще подпише за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", но са против него.

Въпреки че правителството в оставка увери, че следващият кабинет ще има думата за проекта за 7 блок, все пак се оказва, че в последните дни на управление ще бъде подписано акционерно споразумение, което предвижда държавата да притежава 70% от бъдещата проектна компания, а "Уестингхаус" - 30%. Днес енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че документът предвижда „рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство” и не ни обвързва.

„Нито Изпълнителното бюро на БСП, нито парламентарната група сме запознати с тематиката какво ще се подписва и какви ще са параметрите вътре.

Има няколко неща, които смущават в този проект. Първо, бързината, с която се подписва нещо, което според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди“, коментира енергийният експерт от левицата Таско Ерменков.

Според него е притеснително и становището за съществуваща директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици.

„На практика директива няма, има идея за такава. Трето, такъв реактор, какъвто предлага „Уестингхаус”, в момента никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият, и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, нали? Чака се серийно производство. Притеснявам се да не се превърнем в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде своите възможности“, призна още Ерменков.

По думите му цената 5.3 млрд. долара е индикативна и е по-висока за един реактор от цената на два реактора на проект, който е спрян.

„Индикативната цена обикновено има тенденция за нарастване. Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена. Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за „Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента“, упрекна Ерменков.

Според него има голяма опасност едно такова решение да бъде изтълкувано лошо от избирателите на БСП.

Председателят на парламентарната група на „червените“ Атанас Мерджанов допълни, че ще има заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП, на което ще бъде подготвена позицията на партията по въпроса за споразумението за новата ядрена мощност.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Тяхната политическа позиция е ясна - всичко, което не произхожда от Русия и няма отчисления за партийната им каса + техни хора за подизпълнители е лошо, остаряло, скъпо, неприемливо и вредно за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Лукове глави станахте вие! Поне не правете такива изявления, че се излагате допълнително. Просто сами, което си направихте и Б.Б. не можа да ви го стори.В тая партия така правите да изглежда, все едно сте *** до тъпанара... и сигурно е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още