IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Мизия остава тежка

Издирват се хора, които не са сред евакуираните, има информация за втора жертва на стихията

15:06 | 03.08.14 г.
<p>
	Над 500 души от Мизия са евакуирани заради преливането на река Скът. <em>Снимка: БТА</em></p>

Над 500 души от Мизия са евакуирани заради преливането на река Скът. Снимка: БТА

Ситуацията в Мизия след наводнението продължава да бъде тежка, като все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които все още не са сред евакуираните, обяви министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения от придошлата река Скът град. 

Припомняме, че от снощи ситуацията в района е критична. Заради проливните дъждове се вдигна приливна вълна. Срутени са десетки къщи, а стотици са наводнени. Наложи да бъдат евакуирани над 500 души – повечето от Мизия, но и от съседното село Крушовица.

До момента има данни за две жертви на наводнението - 60-годишен мъж, който е отказал да напусне къщата си и да се евакуира и възрастна жителка на града, която е открита в дома си, съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, цитиран от Dnes.bg.

От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. Започва проверка на наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях.

По думите на министъра на вътрешните работа причина за наводнението на град Мизия са падналите проливни дъждове. Няма изпускане на язовири, категоричен бе той.

Цветлин Йовчев изрази увереност, че организацията на местната власт и партньорството на институциите в Мизия са много добри. По думите му този път е била свършена доста превантивна работа за уведомяване на населението - имало е предупреждения от местната власт и от МВР, че предстои приливна вълна следствие на обилен валеж.

Водата в наводнения град започва да се оттегля бавно. На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната. В евакуацията на бедстващите се включиха хеликоптери на военното министерство.

„Мизия я сполетя трагедия. От преливането на многото язовири във Врачанска област поехме тази ударна вълна. Градът се намира на най-ниската точка на област Враца и оттук река Скът се влива в Дунав. Няколко квартала са с воден стълб над 2 метра, рухнаха много сгради, много селскостопански постройки, вероятно има и доста пострадали“, каза пред „Фокус“ кметът на града Виолин Крушовенски.

Той обаче посочи, че все още има хора, които отказват да бъдат евакуирани – „седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини“. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб, посочи кметът.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира пред националното радио, че би трябвало да се помисли как чрез законодателството да се стимулира  застраховането на имуществото. „Поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи“, смята той.

Жители на наводнения град твърдят, че приливната вълна е причинена от неконтролирано изпускане на язовири. Тошко Киновски от Мизия разказа: „Водата дойде изведнъж. Бях вкъщи и изведнъж целият блок беше залят с метър вода. Почнаха да падат къщи. Това се случи заради неконтролирано изпускане на язовирите. Друго не може да бъде.  Засега властите се справят дорбе. Има техника, хеликоптери, хората помагат“, каза той пред БНР.

БЧК отново обяви кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на номер 1466 за всички мобилни оператори.

Междувременно от МОСВ съобщиха, че по прогноза на НИМХ днес по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на река Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на река Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на река Осъм и притоците й (Черни Осъм и Бели Осъм).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още