IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Ако открием газ в Черно море, ще може да се пренася по Южен поток

БСП очаква днес отговори от бившия министър за споразумението с Westinghouse

10:31 | 08.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: Ако открием газ в Черно море, ще може да се пренася по Южен поток

В случай, че бъде открит природен газ в Черно море, той да може да се транспортира по "Южен поток". Това предвиждат текстове в договор между "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е бил подготвян от кабинета "Орешарски", съобщи в ефира на bTV вече бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Той защити решенията за проекта, взимани през последните дни на управлението, а именно - за издаване на разрешително за строеж на компресорната станция в Паша дере и продаването на земи от горския фонд на "Южен поток - България". Стойнев заяви, че България не трябва да е пасивна по отношение на проекта и да чака какво ще реши Европейската комисия, а да го защитава. 

Една от критиките на Брюксел по отношение на "Южен поток" е недопускането на трети доставчици по тръбите на газопровода. Проектът нарушава Третия либерализационен пакет и в частта му за определяне на таксите, както и заради собствеността на мрежата. В случая с "Южен поток" "Газпром" ще бъде едновременно основен доставчик и мажоритарен собственик на газопровода, което е недопустимо според европейските правила. 

Бившият вече министър ще бъде изслушан по време на днешния пленум на БСП за подписаното споразумение с Westinghouse относно изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Стойнев вече декларира, че ще представи пред съпартийците си пълна информация за енергийните проекти, техният ход и в какво състояние са били в началото на мандата на правителството "Орешарски". 

Припомняме, че преди дни депутатът и енергиен експерт Таско Ерменков заяви, че ръководството на партията не е знаело, че правителството подписва Акционерното споразумение и не са били наясно с хода на преговорите по проекта.

Днес пред bTV Стойнев, който е и зам.-председател на БСП, беше категоричен, че по казуса има три публични решения на Министерския съвет, в които е прието, че до края на май трябва да бъде подписано Акционерното споразумение за нова мощност в ядрената ни централа.

Представители на Westinghouse пък са се срещнали с представители на всички политически сили, сред които и Сергей Станишев. По този начин бившият министър отхвърли съмненията, че за подписването на споразумението не са знаели нито премиерът Пламен Орешарски, нито от ръководството на партията.

Стойнев уточни, че подписаният документ с Westinghouse не е за строителство, а е Акционерно споразумение за създаване на съвместна компания. „Никакви разходи няма да се правят – това е един безплатен билет, който имаме, за да почнем разговори с банките кредиторки и за да направим финансов модел”, категоричен беше той.

Бившият министър посочи, че ако „финансовият модел не ни устройва – всичко приключва” без санкции и финансови неустойки за България. Подписаното споразумение може да бъде прекъснато дори и от служебното правителство и тогава проект за седмия блок в АЕЦ Козлодуй няма да има.

Стойнев беше категоричен, че Министерството на икономиката и енергетиката не е продължило работата по АЕЦ „Белене”, защото Бойко Борисов е спрял проекта, като причините за това са били неясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
това беше добро:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
А така Стойнев, а ако открием злато във Врачанския балкан, ще можем да го изнасяме с кораби по Искър. Що не разшириш коритото?:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още