IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"

Основна цел на външнополитическите усилия на икономическото министерство бе диверсификацията на международните пазари, отчитат от ведомството

17:20 | 05.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са извадили „Южен поток“ от „точката на замръзване“ и са постигнали голям напредък с преговорите с руската страна, като е бил даден реален старт на проекта. Това е записала в отчета за дейността си през единствената си година управление ръководената от Драгомир Стойнев институция.

Проектът ще донесе 5 хил. работни места и ще даде тласък на развитието на индустрията, коментират още от министерството. Същевременно се отчита и стартиралата наказателна процедура срещу страната ни, която е във връзка с реализацията на плановете за изграждането на газопровода. От ведомството обаче хвърлят вината върху действия и решения, приемани от правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Освен на газопровода, в документа е отделено специално внимания и на други нови проекти, сред които седмият блок в АЕЦ „Козлодуй“ и газовите връзки с останалите европейски страни. Посочено е и подписаното акционерно споразумение с Westinghouse, но под условието следващото правителство да одобри условията в него. Що се отнася до газовите връзки, от документа ясно се вижда изоставането на проектите.

Газовата връзка с Румъния още не е заработила, макар че се очакваше това да стане още през август 2013 година. В отчета не е посочена нова дата, но прогнози на експерти от преди месеци сочат, че това може да стане най-рано през септември 2014 година. В развитие са още и връзките с Турция и Гърция, а работата по връзката със Сърбия е в процес на сключване на договор за археологическо проучване на трасето.

Електроенергиен сектор

Сериозни проблеми в енергийния сектор, породени от ниското вътрешно потребление и ограничен износ на енергия, е заварило МИЕ в началото на своя мандат, пише още в отчета за дейността на институцията.

На фона на свитото потребление на електричество обаче държавната Национална електрическа компания (НЕК) има дългосрочни задължения за изкупуване на произвежданата енергия и това е в основата на сериозните финансови проблеми, които претърпя компанията, пише в анализа на министерството. 

"За една година политиките на МИЕ са постигнали увеличаване на продажбата на електричество и въглища, намаляване на планираните загуби в НЕК, както и намаляване на мощностите студен резерв от 1040 МВт на 500 МВт", гласи още докладът.

Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
fras
преди 9 години
Стойнев: Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване" ---------------------------------------------------------Като увеличихте цената му от 1.5 на 3.5 млрд. евро.И от "точката на замръзване" го вкарахте в точка на кипене. И така кипна, че гръмна.......В битката кой повече да открадне падна Цв. Василев, правителството и парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още