IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отпуска по 10 хил. лева за жертвите във Враниловци и Мизия*

Очаквано кабинетът смени петима областни управители

12:14 | 13.08.14 г.
МС отпуска по 10 хил. лева за жертвите във Враниловци и Мизия*

Министерският съвет взе решение наследниците на четиримата загинали при пороите във Враниловци и Мизия да получат по 10 000 лв. от държавата.

Жена и синът й загинаха при пороя в селото, а при наводнението в Мизия починаха двама мъже.

На днешното второ заседание на служебния кабинет гост беше българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която служебното правителство номинира миналата седмица за втори мандат. Днес еврокомисарят ще посети бедстващата след наводнението Мизия.

След заседанието служебният премиер проф. Георги Близнашки отново заяви, че шансовете на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика на ЕС не са малки.

Премиерът показа отворено писмо до президента на ПЕС Сергей Станишев, в което го призовава да съдейства за изключителната възможност българин да заеме високия пост в ЕС. Писмото ще бъде публикувано и на сайта на МС.

Комисията по бедствия и аварии към МС ще бъде с обновен състав, съобщи още Близнашки. Утре комисията ще заседава и ще бъде взето конкретно решение за подпомагане на хората в бедстващите райони.

Председател на комисията традиционно е министърът на вътрешните работи.

Както беше анонсирано вчера, служебният кабинет е освободил петима областни управители и на тяхно място е назначил нови губернатори.

С постовете си се разделят областният управител на Благоевград Муса Палев, този на Пловдив - Венцислав Каймаканов, на Русе – Венцислав Калчев, на Монтана – Николай Пенчев и на Плевен – Илиян Йончев. На тяхно място са назначени Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков.

За никаква чистка не може да става дума, подчерта отново служебният премиер. По думите му няма никаква драма в промените, които се извършват напоследък.

Близнашки потвърди, че зам.-министрите от кабинета „Орешарски“ са освободени от експремиера. Служебният премиер посочи, че предшественикът му искал да облекчи служебното правителство.

Премиерът не пожела да влезе в подробности за мотивите, като заяви, че това е изключително право на Министерския съвет.

В Благоевград областен управител става икономистът Димитър Димитров. Той е завършил УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД.

В Пловдив губернатор ще бъде Розалин Петков - заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна.

В Русе поста ще заеме Симеон Иванов, главен секретар на Областната администрация. В нея той е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”.

Нина Петкова, която ще бъде губернатор на Монтана, е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. В периода 2011-2013 г. е била заместник областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма „Варвара 2”.

За областен управител на Плевен е назначен главният архитект на общината Бойко Балтаков. От 2009 г. до 2013 г. е бил заместник областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София.
Кабинетът актуализира и състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Служебният кабинет ще направи преглед на областните управи, даде заявка премиерът проф. Георги Близнашки, след като днес правителството започна с рокадите сред губернаторите.

Служебният кабинет направи и промени в състава на Надзорния съвет на НОИ. Освободени са досегашните министър и заместник-министри Хасан Адемов, Светлана Дянкова, Людмила Елкова, Чавдар Славов и Анна Янева. Новите представители на държавата са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, заместник-министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова, заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов, директорът на дирекция „Държавни разходи“ в МФ Владимир Петров и главният секретар на МИЕ Владимир Туджаров.

*Актуализирана с новите областни управители

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още