IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: Небалансираната външна политика създава проблеми за България

Анализът на „лошите“ и „добрите“ кредити в КТБ ще покаже какво да се направи по казуса, препоръча президентът от 2002 до 2012 г.

11:16 | 18.08.14 г. 1
Първанов: Небалансираната външна политика създава проблеми за България

Небалансираната външна политика на правителствата на Пламен Орешарски и преди това – на Бойко Борисов, е създала проблеми за България, заяви в ефира на „Нова телевизия“ президентът на България в периода 2002– 2012 година Георги Първанов.

„Това, че някой се слага на нашите големи братя, не носи никакви позитиви на нашата страна“, категоричен беше той и допълни, че по-скоро страната ни влиза в реализацията на амбициите на САЩ или Русия. Първанов даде за пример споразумението с американската компания Westinghouse за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", подписано при положение, че за АЕЦ „Белене“ има проведен референдум и подкрепа на обществото за този проект.

За да бъдат избегнати съмненията, че се защитават определени интереси, Първанов препоръча „ясно на масата да се сложат сметките – какво печелим, какво влагаме, какво инвестираме, каква е социалната цена“.

Георги Първанов има противоречиви впечатления от служебния кабинет.

„От една страна, имаше размах в търсенето на решения по темата за природните бедствия, темата за КТБ. От друга страна обаче някои откровени гафове по кадровите решения създават друг образ на кабинета – например назначаването на министър на изборите, което беше отказано”, обясни Първанов и допълни, че знаково за връзката между кабинета и Бойко Борисов е назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници“.

Президентът в периода 2002 – 2012 година коментира и казуса с КТБ. Той не подкрепя идеята за създаване на ново законодателство за решаването на проблема с поставената под особен надзор банка.

„Трябва по най-бързия начин да бъдат изплатени гарантираните от закона 100 хил. евро. Оттам нататък всичко зависи от състоянието, от анализа, който още не сме видели“, каза той. От анализите ще стане ясно кои от кредитите са „добри“ и кои „лоши“ и в зависимост от това да се търси решението на проблема, препоръча още Първанов. 

Новините около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А за да е небалансирана тази външна политика са виновни доскорошните ти съкафезници от БСП. Последните им изпълнения обаче я разбалансираха много много здраво. От реверанси към Русия с Южен поток и АЕЦ "Белене"ди изнадващо обратното отдаване на "Уестингхаус". Кой ще ги плаща тези корупций....http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още