IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет одобри създаването на Енергиен борд

Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба

12:12 | 27.08.14 г. 1
Служебният кабинет одобри създаването на Енергиен борд

Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Съветът ще работи за осъществяване на реформи в енергийния сектор. Целта е да се повишат прозрачността, диалогът и пазарната ефективност с оглед преодоляването на затрудненията в българската енергетика, пише в решението.

Министрите поставят следните задачи пред Борда: анализ на състоянието на сектора, да се определят причините, водещи до нестабилност на енергийната система и да се посочат насоките за устойчиво управление на сектора.

Други задачи на Борда са: да обсъжда и предлага мерки за решаване на установените проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката.

Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Председател на структурата ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Членове на Борда ще бъдат заместник-министри на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР и по един представител на Българска фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация, БЕХ, НЕК, „Ай И Ес ЗС Марица Изток 1” ЕООД, „Контур Глобал Марица Изток 3” АД, Асоциацията на топлофикационните дружества в България, ТЕЦ – заводски централи, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация природен газ, „Енергиен системен оператор” ЕАД, „ЕВН България”, „ЕНЕРГО-ПРО Варна”, „ЧЕЗ България”.

В Съвета ще участват и Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на банките в България, както и работодателите: Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската минно-геоложка камара.

В състава влизат и синдикатите КНСБ и „Подкрепа“.

Енергийният борд може да привлича за участие в заседанията си представители и на други държавни органи, институции, международни организации и търговски дружества от сектор „Енергетика“, както и експерти в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Нужно е създаването на борд за опазване на блондинките - той би имал повече ефект и държа да съм негов почетен председател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още