IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМА ще извършва две нови лечебни дейности

Кабинетът реши учители да бъдат обучени да оказват първа долекарска помощ на ученици

17:35 | 03.09.14 г.
ВМА ще извършва две нови лечебни дейности

Две нови медицински специалности – ангиология и медицина на бедствените ситуации (катастрофите), ще бъдат включени в дейността на Многопрофилната болница за активно лечение в София, която е в състава на Военномедицинската академия (ВМА). Това реши кабинетът на днешното си заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството е взело решението за промяната в Правилника за устройството и дейността на ВМА въз основа на удостоверение, издадено през 2013 г. от Столичната регионална здравна инспекция.

Отново след издадено удостоверение, в МБАЛ – Сливен, в състава на ВМА, се откриват две нови отделения – по инфекциозни болести и по лицево-челюстна хирургия, с ІІ ниво на компетентност в изпълнение на съответния медицински стандарт.

С друго свое решение от днес кабинетът реши учители да бъдат обучени да оказват първа долекарска помощ на деца и ученици. Правителството актуализира приетата през април 2014 г. Национална програма „Квалификация“ поради наличието на неизразходвани средства по две от мерките на програмата.

Ще бъде проведено пилотно обучение на учители на тема „Основен курс за оказване на първа долекарска помощ на деца и ученици“. Обучение за „Превенция на бедствията и авариите“ ще преминат и 200 учители от цялата страна във връзка с изпълнението на Дакарската рамка „Образование за всички“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още