IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джафер: Около 3 млрд. лв. са нерегламентираните плащания за здраве

Средствата в здравеопазването трябва да се харчат по-ефективно, смята бившият председател на здравната комисия в НС

12:03 | 26.09.14 г.
Джафер: Около 3 млрд. лв. са нерегламентираните плащания за здраве

Около 3 млрд. лева са нерегламентираните плащания в здравната система - средства, които са свързани с корупция и доплащания от страна на пациентите. Това заяви Нигяр Джафер, бивш председател на парламентарната здравна комисия в 42-то Народно събрание, цитирана от „Фокус”.

Тя посочи, че плащанията, които се извършват „под масата” или са под формата на доплащане, са много сериозен проблем за системата.

„Ако тези пари се прибавят към бюджета за здравеопазване, то представете си каква сериозна сума ще има в наличност”, каза Нигяр Джафер.

По нейни думи българският пациент е един от най-скъпо доплащащите на ръка, независимо дали е осигурен здравно, което демотивира хората да си внасят вноските.

Средствата в здравеопазването трябва да се харчат по-разумно и ефективно, смята Джафер. Според нея държавата трябва да започне да внася пълния размер на здравната вноска на държавните служители и пенсионерите.

Проблемът в здравеопазването е липсващата реформа, твърди още тя. А за решаване на проблемите в здравната система има резерви, които трябва да се търсят в повече събираемост в приходната част, а не предимно в преразпределение на разходната част.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още