IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата няма данни за саботаж в завода за боеприпаси в Горни Лом

Разследващите работят по възможно най-активния начин, заяви Сотир Цацаров

13:44 | 09.10.14 г.
Прокуратурата няма данни за саботаж в завода за боеприпаси в Горни Лом

Няма доказателства взривът в Горни Лом да е саботаж. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.

Преди дни собственикът на фабриката за утилизация Валери Митков обяви, че инцидентът е предизвикан от саботаж или външна намеса.

Главният прокурор обясни днес, че разследващите работят по "възможно най-активния начин".

„Проверяват се абсолютно всички версии до настоящия момент. Категорично не съществува нито едно, повтарям го, нито едно доказателство, в подкрепа на версия за евентуален саботаж“, категоричен бе Цацаров.



Две основни линии на разследването обявиха от прокуратурата - грешка в процеса на утилизация на мините или възникнала експлозия в машина за мелене на взривни вещества. Версиите са работни и дали ще станат основа за обвинения ще зависи от назначените експертизи.

До тези изводи разследващите стигнаха след първия, определен от тях като "динамичен оглед" на местопроизшествието, с участието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от Отряда за борба с тероризма и сапьори от армията.

Версията, че взривът в Горни Лом не е бил случаен, лансира първо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пише Dnes.bg. В нощта на изборите той обяви, че трагедията се е отразила негативно на предизборната кампания.

При взривовете в бившия завод "Миджур" на 1-ви октомври загинаха 15 души.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още