IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. са заявките от бизнеса за работни места за младежи в бюрата по труда

Те ще бъдат финансирани по европейската инициатива Гаранция за младежта

11:33 | 10.10.14 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Близо 10 хиляди заявки от работодатели за разкриване на нови работни места са приети в бюрата по труда в страната до края на септември, когато изтече крайният срок за набиране на проекти, които ще бъдат финансирани от европейската схема в подкрепа на младежката заетост.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков по време на подписването на Националното рамково споразумение за изпълнение на европейската инициатива Гаранция за младежта 2014-2020 година в Министерския съвет.

Споразумението беше подписано от представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, Националното сдружение на общините и социалните партньори.

По схемата Европейска гаранция за младежта България ще получи 55 милиона евро. Целта е с тези средства да бъде финансирано разкриването на нови работни места изцяло с евросредства. Министър Христосков напомни, че у нас инициативата вече стартира с отпуснатите от Министерския съвет 5 милиона лева, които ще бъдат възстановени от Европейската комисия (ЕК) през следващата година.

Йордан Христосков каза още, че около 6 хиляди от подадените от бизнеса заявки са за стажуване, а около 4 хиляди – за чиракуване. Това са двата варианта за заетост, които гаранцията финансира у нас. Заявки за работни места са подадени от всички области на страната, каза още Христосков. Най-много са те в София, Варна, Бургас и Ловеч.

Заявените свободни работни места са в областта на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, маркетинга, търсят се счетоводители и готвачи, уточни социалният министър.

Той напомни, че бюрата по труда избират подходящите кандидати въз основа на подадените от тях документи – оценява се образователният им ценз и опит, след което се разпределят съответно за стажуване или чиракуване.

Министърът на образованието Румяна Коларова посочи, че ангажиментът на ведомството е с тези евросредства да се ограничи до минимум ранното напускане от училище, което е сериозен източник на безработица в момента. Ангажимент е и въвеждане на дуалното обучение. И двете мерки са с гарантирано финансиране по гаранцията, уточни Коларова.

Министърът на младежта и спорта Евгения Раданова посочи, че ангажиментът на ведомството е да разкрие младежки информационни консултантски центрове.

Работодателските организации приветстваха инициативата и заявиха готовност да участват чрез нови заявки за работни места. Според Божидар Данев от БСК е важно парите от Младежката гаранция да се използват за създаване на устойчиви и качествени работни места.

Васил Велев от АИКБ пък посочи, че тази инициатива е обединила социалните партньори в обща кауза, но истинското устойчиво решение на проблема с новите работни места ще дойде само след постигане на ръст в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още