IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 500 фермери могат да продават директно продукцията си

Причината е в тежките административни изисквания, които трябва да бъдат променени до два месеца

19:54 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Под 500 фермери могат да продават директно продукцията си

Само 487 български фермери имат възможност да продават директно продукцията си, останалите трябва да разчитат на прекупвачи. Причината е в тежките административни изисквания, които трябва да бъдат променени до два месеца. За това се договориха експерти от Министерството на земеделието и фермерски асоциации.

За разлика от  Европа, където фермерските пазари са популярни, защото от там можеш да си купиш свежи продукти от производителя, у нас Наредба 26, която регламентира директните продажби, по скоро пречи, призна заместник-директорът на Агенцията по храните Пенчо Тенев.

Отсъствието на реалните производители на пазара се компенсира от фалшиви фермери, посочи Ивана Мурджева. "Всички сме виждали в множество търговски обекти пакетирано и произведено като от фермата, доставка от село или всички други маркетингови трикове."

До два месеца промяна в Наредба 26 ще има, а фермерите ще могат да разчитат на финансова помощ от новата програма за селските райони, обещават от агроведомството.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още