IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ съставя правителство на малцинството с Реформаторския блок

Борисов е поел ангажимент всяка седмица да обсъжда дневния ред на МС с партийните шефове

12:31 | 28.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант да има правителство е на малцинството в коалиция с Реформаторския блок.

„От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде е ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ“, обяви той след продължилата два часа среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. 

По думите му всички са заявили, че нови избори и то през зимата ще са пагубни. Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство.

„Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща и да търсим подкрепа”, обяви той.

Борисов обобщи, че всички лидери са на мнение, че правителството трябва да е в конституционния си разписан мандат от четири години.

Според него останалите лидери не приемат вариантите за избори две в едно, които вчера той лансира.

Очаква се решението на РФ, които днес ще проведат заседание и ще вземат решение дали ще участват в управлението.

Според Борисов, ако решението им е положително, може още в петък да се подпише коалиционно споразумение заедно с програмата на правителството и така ще се знае по кои теми ще има мнозинство.

Той отново потвърди, че БСП са били категорични, че остават в опозиция.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева, част от Реформаторския блок, обясни, че по време на днешната среща всички лидери са заявили, че явно волята на избирателите е да се даде шанс на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторите.

„Това е логиката, върху която стъпиха заключенията на всички, участващи в преговорите. В опитите на Борисов да се осигури по-широка формална подкрепа се натъкнахме на взаимоизключващи се твърдения и заради това няма да е стабилно такова правителство, ако бъде съставено“, разясни Кунева.

Според нея обаче това не изключва всички възможности на дипломацията.

Тя е убедена, че колкото по-ясна и реформаторска е програмата, която ще бъде предложена, на толкова по-голяма подкрепа ще може да разчита коалицията. 

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 10
bikanet
преди 9 години
Гади ми се от РъБовете,дано Борисов се откаже от тях в най-скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Абе *** като тебе са явен признак на ГМЧ ха ха ха ( генно модифициран човек ).Махна ли са ти гените за развитие на мозък ха ха ха Като чукнеш кутията кънти ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Ако външните интереси не бяха определящи България никога нямаше да има подобно правителство, но ние вече сме фронтова държава и по тази причина изцяло сме под външно управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
data
преди 9 години
А ти къде живееш ако не е тайна ? На село и сам отглеждаш храната си или ......... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
comet
преди 9 години
Съгласен че изнасиленият (от банки и прочие ...) мъж е по-жалък от изнасилена жена...Между другото, дивите животни оцеляват само в резерватите и тук таме из парковете. Горите ги изсичат и засаждат с питомни, а вече и ГМО растения. Хората виреят по градовете в компания на домашни кучета и котки. И все по-малко са тези дръзнали да си спомнят какво са чували за предците ни отпреди столетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
"...не случайно при война мъжете ги убиват а жените изнасилват и са техни. "...............В днешна Европа, врага ще стане жертва на сериозна дезориентация, кого да убива и кого да насилва, ... което може и да е била една от целите на стратезите, които успяха да претворят визията си за новия европеец в реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 24
comet
преди 9 години
Това е само а повърхността. Всъщност, американската мафия пак ще си натресе *** на власт, използвайки ББ като ракета носител. Кунева и Кристалинка правят каквото й кажат американските мафиоти, а ББ ще го раздава отново добрият режещ лентички чичко. ПП: Жените винаги са по-подходящи за послушни кукли, не случайно при война мъжете ги убиват а жените изнасилват и са техни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още