IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията даде заявка за тематични коалиции в 43-ия парламент

ДПС и АБВ чакат управленска програма, за да кажат дали подкрепят кабинет на ГЕРБ

15:42 | 28.10.14 г.
Опозицията даде заявка за тематични коалиции в 43-ия парламент

ДПС и АБВ чакат управленската програма на ГЕРБ, за да преценят окончателно дали ще подкрепят кабинет на Бойко Борисов, стана ясно след днешната среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. България без цензура, която нарече парламентарната си група Български демократичен център, обяви, че ще подкрепя адекватни политики на новия кабинет.

За първи път чухме изчистено предложение за съставяне на правителство на коалиционното малцинство, призна лидерът на ДПС Лютви Местан, след като по-рано след среща с лидерите на парламентарно представените политически сили председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за съставяне на правителство на малцинството в коалиция с Реформаторския блок. По-късно обаче реформаторите отказаха коалиция само с ГЕРБ и поискаха и Патриотичният фронт да подпише коалиционно споразумение.

Въпреки заявката на ДПС, че е готово да застане зад правителство на малцинството на ГЕРБ от 300 дни, сега Местан обяви, че това зависи от конкретната управленска програма. В същото време той подчерта, че не трябва да се стига до даване на втори и трети мандат, защото това е „безумие“.

„Дали ще подкрепим правителството, е въпрос и на още нещо. Въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа, въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш една подкрепа. В нощта след изборите ние така прочетохме нашата отговорност и ни беше отговорено високомерно: „Не ви искаме подкрепата“, но аз мисля, че това не е в посока на съгласие“, коментира още Местан. Въпреки това той увери, че ДПС ще бъде конструктивно.

„Ние очакваме конкретизиране на това предложение в едно с управленска програма. Какво споразумение ще правят помежду си относно механизмите за взимане на решение, това е тяхно суверенно право, тяхна територия“, заяви лидерът на ДПС и добави, че той няма да вземе отношение по вътрешнокоалиционни въпроси.

Според него след изборите е ясно, че профилът на управление ще разполага в дясно-центристкото политическо пространство.

Местан смята, че решението на Борисов да поеме отговорност за управлението на страната, след като е първа политическа сила, но няма мнозинство, му прави чест.

„Борисов така чете своята отговорност и мисля, че е длъжен да я поеме и му прави чест.  Независимо че няма самостоятелно мнозинство, днес той заяви, че ще поеме отговорност за управлението на страната. Аз смятам, че въобще не трябва да се правят опити за втори и трети мандат, това е безумие“, категоричен е Местан.

Според него в 43-тия парламент са възможни много тематични коалиции.

„Но ако сме прочели вярно волята на избирателя управлението да бъде доминиращо дясно-центристко, подобно управление не е възможно без подкрепата на ДПС“, настоя Местан.

Той смята, че парламентът трябва да се ангажира с няколко много кризисни теми, сред които бюджетният дефицит, казусът с КТБ, състоянието на здравно-осигурителната система.

Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още