IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Имам самочувствието и знанията да поема поста икономически министър

Кандидатурата на синия лидер била издигната от Радан Кънев

09:21 | 06.11.14 г. 35
Лукарски: Имам самочувствието и знанията да поема поста икономически министър

Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически. Това пише в профила си във Фейсбук лидерът на СДС Божидар Лукарски, за когото от вторник се говори, че ще поеме икономическото министерство. Номинацията предизвика много коментари, включително и в социалната мрежа. 

„Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук. Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа: истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика“, обяснява в отговор на критиките десният политик.

Той разяснява виждането си, че, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа.
Лукарски споделя виждането си, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до прилагането на правни регулации и да има гарантирани правила, еднакви и справедливи за всички.

Политикът допълва, че е работил в Агенцията за приватизация, която е в ресора на икономическото министерство, както и Агенцията за обществени поръчки, на която е външен експерт по Закона за обществените поръчки, а това е сфера на дейност, с която се занимава като адвокат от 6 години.

За опита си юристът допълва, че като зам.-кмет на столичния район Младост е отговарял за търговската дейност, общинската собственост и регулацията на малкия и среден бизнес. 

 

 

„Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на МВФ, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм“, дава примери той.

„Вярвам, че министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика. Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците“, защитава се Лукарски.

Той допълва, че кандидатурата му е била издигната от Радан Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Аз съм за, чесно. Емзет-а за икономически, тебе те правим регионален, Мави-то външен или на енергетиката:), моята скромна особа - на земеделието и храните:)Бас ловя, че бихме се справили не по зле, от който и да е от досегашните през последните 25г.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
А, бе, що не направим един инициативен комитет и да издигнем емзетчето(примерно) за икономически министър? Той поведението на хората го разбира-доказал се е в анализите:) Може и някоя друга кандидатура, нека го обсъдим:) Протестна мрежа цяло правителство си назначи, чрез фейсбук. Що ние да не пробваме за барем едно министерство да се вредим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
"истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика"С две думи-тва економиката е проста работа:) всяка една ***, всеки един барман или таксиметров шофьор(нищо против проститутките и таксиметровите шофьори, хеле пък против барманите-какъвто съм бил, като студент), т.е.-все професии, където им се налага да разбират поведението на хората, стига само да има дясно мислене ще стане за икономически министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Лукарски: Имам самочувствието и знанията да поема поста икономически министърЗа самочувствието сме сигурни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
По-добре да си мълчиш и хората да си мислят, че си ***, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакво съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още