IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев обвини служебното правителство за спирането на „Южен поток“

От левицата предлагат подкрепа за правителството при преговорите с Брюксел за газопровода

10:32 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Стойнев &bdquo;Южен поток&rdquo; е важен геостратегически проект и е щял да гарантира енергийната сигурност на страната ни. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Според Стойнев „Южен поток” е важен геостратегически проект и е щял да гарантира енергийната сигурност на страната ни. Снимка: архив, Ройтерс

Служебното правителство на Георги Близнашки е виновно за спирането на проекта „Южен поток“. Това заяви пред bTV бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Министърът от служебния кабинет Васил Щонов е изпратил писмо до шефа на „Газпром” Алексей Милер и това писмо се сочи от руската страна като причина за спирането на проекта.

Според Стойнев в момента всички политически сили сега трябва да се обединят в защита на проекта в името на страната. „Няма официално становище, така че и малка надежда да има, трябва да се обединим всички политически сили и заедно да се борим”, заяви той.

Левицата не иска да търси вина и да се заяжда с премиера Борисов, а да разбере основната причина за заобикалянето на България, припомни Стойнев. „За 2 седмици не може правителството на Бойко Борисов да спре проекта, нещо се е случило по време на служебното правителство”, смята той.

Правителството трябва да бъде подкрепено в разговорите с Брюксел и Русия. „Няма нищо страшно да се отстоява национална позиция”, подчерта още Стойнев. Според него в момента ни предстои сложна зима заради конфликта в Украйна и няма нищо по-хубаво от това да имаме сигурни доставки.

Според Стойнев „Южен поток” е важен геостратегически проект и е щял да гарантира енергийната сигурност на страната ни. Само от дивидентите България е можела да получи 2,7 млрд. лв. Според договорите, подписани от правителството „Орешарски”, било предвидено 20% от дивидентите да отиват за БЕХ, а 80% от тях щели да отиват за покриване на заема.

Според него никой от политиците не се сеща за „Булгартрансгаз”, чиято работа ще бъде затруднена, докато „Турция получава много силен коз”. Депутатът подчерта, че досегашната газопреносна мрежа ще стане излишна, ако бъде изграден нов газопровод за доставки към Турция. В такъв случай страната ще загуби приходи от 120 млн. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още