IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Ще има нов отлив на руски туристи през 2015 г.

Турският пазар има потенциал да компенсира спада, смята експертът

09:56 | 15.12.14 г.
Р. Драганов: Ще има нов отлив на руски туристи през 2015 г.

През следващата година очакваме нов срив на руския туристически пазар у нас заради девалвацията на рублата и фалитите на руски туроператори, които ще продължат. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

В същото време обаче все повече се засилва потенциалът на турския пазар за България, отчете експертът. Туристите от Турция у нас се увеличават всяка година и биха могли да компенсират спада от Русия и Украйна.

Драганов посочи, че за тази положителна тенденция голяма роля има и новият министър на туризма Николина Ангелкова, която реагира адекватно, предприемайки мерки за облекчаване на издаването на многократни визи за турските туристи през зимния сезон. Експертът коментира още, че турският пазар е равен на румънския като потенциал и можем да очакваме над 1 милион туристи от Турция.

По думите на Драганов тази година със създаването на отделно Министерство на туризма е преодоляна институционалната криза в управлението на сектора и резултатите вече са видни.

Той каза още, че средствата, от които можем да се възползваме по европейските фондове, надхвърлят 1 милиард евро, както вече уточни министър Ангелкова, но плюс другите европейски проекти, по които туризмът може да бъде бенефициент, стигаме до 3 милиарда евро.

За започналия вече зимен туристически сезон Румен Драганов прогнозира, че ще има ръст от около 5%, а очакванията са за снежна зима.

Още новини вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още