IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистрала "Хемус" се приближава до Велико Търново

Трасето ще минава на около 15 км северно от града, където ще се свърже с бъдещата магистрала Русе - Велико Търново

17:45 | 16.02.15 г.
<p>
	Местната администрация във Велико Търново отдавна настоява за промяна на трасето и приближаването на магистралата до областния град. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Местната администрация във Велико Търново отдавна настоява за промяна на трасето и приближаването на магистралата до областния град. Снимка: архив, Ройтерс

Трасето на бъдещата магистрала „Хемус“ ще бъде променено, така че да минава по-близо до Велико Търново. Пътят се планира да бъде изграден на разстояние около 15 км северно от града, съобщи днес пред журналисти в старата българска столица министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Планира се магистралата да премине в близост до село Поликраище, където ще се пресече с бъдещата магистрала от Русе до Велико Търново.

Местната администрация във Велико Търново отдавна настоява за промяна на трасето и приближаването на магистралата до областния град. Припомняме, че старият проект предвиждаше пътят да минава в близост до Павликени.

Преди няколко дни кметове на няколко съседни общини, сред които Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево и други, внесоха в Министерски съвет официално искане за промяна на проекта, тъй като в района се пресичат важни пътища. Градоначалникът на Велико Търново съобщи междувременно, че има алтернативен вариант на проекта, който е опровергал, че приближаването на съоръжението до града ще оскъпи строителството на магистралата. Днес Павлова посочи, че предстои да се правят изчисления, но най-вероятно промяната няма да оскъпи проекта.

Министърът обясни, че проектирането на участъците от магистрала „Хемус“ от Ловеч до Велико Търново и след това до Шумен трябва да приключи до края на 2016 г. За изграждането на трасето държавата ще търси финансов ресурс от Европейската инвестиционна банка чрез програмата "Европейски транзитни коридори" или ще кандидатства с проект за финансиране по плана "Юнкер". Самото строителство, при осигурено финансиране, ще продължи поне три години, прогонзира Павлова.

В момента тече процедурата за проектиране и строителство на първите два недоизградени подучастъка от магистралата – от Ябланица до разклона за Луковит и Угърчин и оттам – до разклона за Плевен и Ловеч. Търгът обаче е временно спрян заради жалби на Института по археология към БАН и Щрабаг. Строителната компания оспорва обществената поръчка заради липсата на финансиране.

Управляващите разчитаха строителството на отделните участъци от „Хемус“ да се осъществява на етапи, със спестени пари от новата оперативна програма „Транспорт“, ако бъде одобрена алтернатива на дългия тунел през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“, и с пари от бюджета. Спестяванията обаче ще се „споделят“ и с тунела под вр. Шипка, за който страната ни също е поела твърд ангажимент пред Брюксел да довърши до 2022 г., заедно със „Струма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още