IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите са в парламента за гласуването на дълга

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и Реформаторския блок

09:42 | 25.02.15 г. 12
Министрите са в парламента за гласуването на дълга

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, подписан на 6 февруари 2015 г.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целия кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на ПФ остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем, но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той е нужен само за финансиране на стари задължения.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Ние, по-скоро Вие, ГЕРБ и РБ. Обикновеният човек не опитва от този пай, драга! Разликата обаче е, че Вие ядете и пиете, а Ние Ви плащаме удоволствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 22
Radoslava
преди 9 години
Добре е, че министрите и премиера са в парламента за да защитят лично вземането на новия външен дълг от 16 млрд. лв. Да се знае,че това е само процедурен въпрос и ние така или иначе имаме нужда от тези пари.Нека да минава и да заминава, за да можем да гледаме и решаваме по-важните въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още