IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се Националната разузнавателна служба да бъде подчинена на МС

Проектът е на ГЕРБ и АБВ, РБ и ПФ го подкрепят

12:50 | 12.03.15 г.
Предлага се Националната разузнавателна служба да бъде подчинена на МС

Националната разузнавателна служба (НРС) да бъде подчинена на изпълнителна власт, а не както е в момента - на президента. Това предвижа проектозакон за НРС, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ.

Проектозаконът за разузнаването е част от пакета закони за службите, за които се договориха още през 2012 г. политическите сили на консултации при президента Росен Плевнелиев. Те включват още общ устройствен закон за службите, закон за НСО и закон за служба „Военна информация“.

„Имаме уверението, че законите ще бъдат подкрепени и от ПФ и РБ“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Дали обаче Реформаторите наистина ще подкрепят предложенията на ГЕРБ, предстои да видим, защото те настояват военното и цивилното разузнаване да се слеят в една служба.

Цветанов пък обясни, че това не е добра идея, защото практиката в много страни е те да са отделни служби. Все пак ще чуем всички предложения, ще има дебат, коментира Цветанов.

Според него е крайно време да се приемат закони за службите, защото по този начин те ще засилят ефективността на работата си, а и контролът върху тях ще бъде по-голям.

По думите на Цветанов се запазва балансиращата роля на държавния глава, защото назначенията на ръководствата на службите ще стават с указ на президента по предложение на правителството. Президентът ще има и свой представител в Съвета за националната сигурност, който ще бъде регламентиран в устройствения закон.

Предвижда се още да има парламентарен контрол върху финансовите разходи, които се правят по определени операции от службите.

Цветанов отказа да коментира номинацията на премиера Бойко Борисов на Йордан Бакалов за директор на службата "Военна информация" към Министерството на отбраната. „Министърът на отбраната може да говори по този въпрос“, лаконично заяви той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още