IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори отчитат 60% спад в ранните записвания на руски туристи

Кризата, санкциите и патриотичните призиви да се почива в Крим пряко влияят на туристическия поток от Русия

13:19 | 19.03.15 г. 4
Туроператори отчитат 60% спад в ранните записвания на руски туристи

Българските туроператори отчитат сериозен спад при ранните записвания на руски туристи за летния сезон. Към момента спадът в ранните записвания на руски туристи е близо 60% в сравнение с миналата година, отчитат туроператорите, съобщи БНР. Причините са икономическата ситуация в Русия и спадът на рублата.

Бизнесът се надява тази тенденция да бъде пречупена по време на започналото в Москва туристическо изложение „Пътешествия и туризъм 2015”.

Според туроператорите тази година продажбите ще бъдат ориентирани главно към клиенти, които не са решили да заминат за Крим или по някакъв начин са се отказали от Турция.

„За съжаление, тази година сезонът ще бъде тежък и все още е трудно да се предвиди какъв ще бъде крайният резултат. Правим всичко възможно за  консолидиране на работата на хотелиерите и авиокомпаниите, за да представим добър по цена продукт, който да ни направи конкурентни на Турция и на Гърция и в края на годината да няма спад на пазара“, подчерта Димитър Цонев, генерален директор на една от големите туристически компании, работещи на руския пазар.

България участва в изложбения комплекс „Експоцентър” с национален щанд на площ 450 кв. метра, където са представени 29 фирми, пет от които са общини. Кризата, санкциите и патриотичните призиви да се почива в Крим пряко влияят на туристическия поток от Русия, допълни Димитър Цонев.

Московската борса MITT „Пътешествия и туризъм” е най-голямата в Русия и е четвърта в света. В тазгодишното издание участват над 2000 фирми от 203 страни. Специалистите неслучайно казват, че летният сезон се открива именно на това изложение през март.

Вчера на специална дискусия с бранша в рамките на парламентарната комисия по икономическа политика министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че около 30-40% е очакваният спад на руски туристи и около 20-30% при украинските за предстоящия летен сезон. Ангелкова уточни, че това са междинни данни от звеното за анализи в Министерството на туризма и призова да не се гледа апокалиптично на тях, тъй като се работи активно за компенсиране на очаквания спад от тези два пазара.

Министърът на туризма посочи, че пак по данни на ведомството се очаква ръст от Литва, Латвия и Молдова – с около 40 на сто, от Германия – с 5-10%. Министерството прогнозира увеличение на туристите и от Полша – около 7%, Чехия – 6%, Сърбия – 5%, Гърция – 10%, Македония – 3%. „Правим всичко възможно да спасим сезон Лято 2015 и готвим успоредно с това законодателни промени, които са с хоризонт 2016-2017 година“, посочи министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Що се отнася до Гърция като туристически тигър - ще привлече повечето инвестиции във ваканционни имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Отливът на Руски туристи е в цяла южна Европа и прави пазара още по конкурентен - това ще доведе поне до 10 -20 % спад и при другите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още