IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Трябва да се оставя ресурс за ремонт на енергийната мрежа

Временният синдик влиза прекалено късно в КТБ, смята бившият министър от Тройната коалиция

08:58 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Трябва да се оставя ресурс за ремонт на енергийната мрежа

Освен да се задължават енергийните дружества да изпълняват инвестиционната и ремонтната си програма, трябва да им се предоставя ресурс. Този коментар направи в ефира на БНТ бившият енергиен министър в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров.

Той посочи, че страната ни иска да разполага със стабилно електроснабдяване, трябва да отделя ресурс за инвестиции.

Овчаров беше категоричен, че след кризата в енергетиката от началото на месеца трябва да се направи оценка дали енергийните дружества са изпълнили инвестиционната си програма. По негови данни през миналата година Националната електрическа компания (НЕК) е извършила само 5% от планираните инвестиции.

Припомняме, че след обилен снеговалеж дни наред стотици населени места останаха без електричество. Експерти коментираха, че част от проблема е липсата на превантивна работа от страна на енергийните дружества, които отговарят за състоянието на разпределителната мрежа - ЕРП-тата и ЕСО.

Овчаров коментира и промените в Закона за банковата несъстоятелност, приети от парламента през миналата седмица. Според него назначаването на временен синдик в КТБ става „прекалено късно” и е притеснително, че това се прави с извънредни законодателни промени.

Не е добър знак и че отново се търси отговорност на БНБ по казуса, защото кризата в тази банка не е от миналото лято, а се е създавала години наред, смята още Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още