IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява за трети пореден месец

По-благоприятни нагласи има в промишлеността и услугите, а по-неблагоприятни - в строителството и търговията на дребно, отчита НСИ

11:18 | 27.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобрява за трети пореден месец

Стопанската конюнктура в страната през март се подобрява с 0,9 пункта - трети пореден месечен ръст след покачването с 3,8 пункта през януари и 1,2 пункта през февруари, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът през декември се влоши (с 1,1 пункта), след като през ноември прекъсна серията от пет поредни понижения, започнала през юни. През май индикаторът почти бе достигнал дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността (+2,3 пункта) и услугите (+4,4% пункта), и по-неблагоприятни в строителството (-3,6 пункта) и в търговията на дребно (-1 пункта).

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността повишението на нагласите се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

В строителство се отчита влошаване поради поради изместване на оценките на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „добро” към „задоволително”, което е нормално за сезона. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за
строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

В търговията на дребно влошеният климат се дължи на по-умерените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнес състоянието през следващите шест месеца обаче се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца са също по-благоприятни. 

При услугите има ръст главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им са по-резервирани. 


Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.  

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още