IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова ще запознава китайски туроператори с български забележителности

Обсъжда се възможността да се изпращат китайски туристи по техните социални програми у нас

16:16 | 30.03.15 г.
Ангелкова ще запознава китайски туроператори с български забележителности

Министерството на туризма подготвя тур за журналисти и туроператори от Китай, за да видят някои от най-големите ни забележителности като част от мерките за увеличаването на туристопотока от Китай.

„Подготвяме тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности“, каза Николина Ангелкова, която днес се срещна с председателя на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Ли Дзиндзао у нас, съобщиха от Министерството на туризма.

От своя страна той е посочил, че за увеличаване на туристопотока е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите – информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортни връзки, храна, съобразена с техния вкус и др. Особен интерес китайците проявяват към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове и др.

Ангелкова и председателят на Китайската туристическа администрация са разговаряли за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване на обмена на туристи. През миналата година България е била посетена от близо 16 хил. китайски граждани, което е над 30% ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм.
 
„Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация. С общи усилия съм убедена, че за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече“, каза министър Ангелкова.

Ще бъде подписано споразумение и план за действие към него за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Китайската народна република. Основен акцент ще бъде и възможността да се изпращат китайски туристи по техните социални програми у нас. Ще бъдат проучени и възможностите за създаване на Българо-китайска туристическа камара.

Китайските туристи проявяват силен интерес и към комбинираните маршрути в региона: България – Турция – Гърция и България – Румъния – Сърбия.

В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души. Традиционно те пътешестват в периода май-октомври, а 90% от изходящите пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население в Китай към пътуванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още