IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен орган ще се бори с корупцията у нас

Законодателни промени и мерки срещу политическата корупция и корупцията "на дребно" са предвидени в новата антикорупционна стратегия

16:59 | 31.03.15 г. 3
Единен орган ще се бори с корупцията у нас

България ще създаде единен орган за борба с корупцията, каквато е и препоръката на Европейската комисия, отправена в последния мониторингов доклад за напредъка на реформите в страната ни.

Новият единен антикорупционен орган е заложен в актуализираната Стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България за периода 2015 – 2020 г. Документът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Предвижда се да бъде създаден и Национален съвет по антикорупционна политика като координационен орган, както и специализирано междуведомствено звено между Прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за разследване на престъпления, извършени от лица на висши държавни длъжности.

Заложени са и мерки срещу изборната корупция, както и т.нар. в стратегията „дребна“ корупция, която най-силно засяга гражданите. За целта са предвидени законодателни промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, както и в Изборния кодекс, както и подготовката на специален закон за единното антикорупционно звено.

Новият закон се очаква да бъде приет до средата на 2015 г., за да може новото звено да заработи от 2016 г., посочва се в стратегията. Промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се очаква да са готови до юни 2015 г. За поправките в Изборния кодекс обаче не е даден времеви хоризонт.

Национален координатор на антикорупционните политики

В стратегията е предвидено, че ще има специален заместник министър-председател с водеща отговорност координация на антикорупцията. Той ще ръководи междуведомствен, национален съвет със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на антикорупционните политики.

Основните задачи на съвета ще включват изготвяне на националните стратегически документи, програми и планове за превенция и противодействие на корупцията; определяне на приоритети и мерки на антикорупционната политика и отчитане и контрол на тяхното изпълнение; обсъждане на резултатите от антикорупционните политики и изготвяне на предложения за повишаване на тяхната ефективност; събиране на информация и обсъждане на конкретни проблеми при провеждането на антикорупционните политики; възлагане на извършването на анализи и проучвания по проблеми, свързани с корупцията; изработване на предложения за промени в законодателството и други.

Към съвета се предвижда да функционира и граждански съвет, чрез който ще се осигурява постоянен институционализиран диалог с гражданското общество по проблемите на борбата с корупцията.

Антикорупционният орган – функции и роля

Същевременно единният антикорупционен орган се планира да обедини функции, които в момента се осъществяват от няколко други органа без ясен и ефективен механизъм за комуникация и взаимодействие между тях. Целта е да се осъществява ефективна превенция на корупцията по високите етажи на властта чрез работеща система за деклариране и задълбочена проверка на обстоятелства, свързани с имотното състояние и конфликта на интереси, посочва се в стратегията.

Създаването на този нов орган ще наложи закриване и преобразуване на съществуващи органи и звена (Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, отдели в Сметната палата и др.) и пренасочване на техния административен и финансов ресурс.

Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е как ще е ненужна! Този един орган е по изискване на европата, а щом европата иска органи сме готови да съдействаме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Пак създаваме ненужна администрация,която ще стои за рушвети,а не за смешни заплати.Реформа трябва в администрацията,но няма кой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аааа, щом е ОРГАН, значи ясно. Сигурно ще се казва БорК*р, щото.. това е орган нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още