IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен орган ще се бори с корупцията у нас

Законодателни промени и мерки срещу политическата корупция и корупцията "на дребно" са предвидени в новата антикорупционна стратегия

16:59 | 31.03.15 г. 3
Единен орган ще се бори с корупцията у нас

Основните функции на новото антикорупционно звено ще са свързани с анализ и проверка на подадените декларации за имотно състояние и конфликт на интереси на лица, заемащи висши държавни длъжности; разработване на етични стандарти и стандарти за почтеност и съдействие на институциите при разработването на системи за проверка на почтеността; разработване на методологии за оценка на риска от корупционно поведение; анализ на съществуващото законодателство и предоставяне на становища по подготвяните законопроекти, както и изготвяне на предложения за законодателни изменения.

В документа се подчертава, че този орган ще разполага с широки възможности да изисква информация, включително и данни, представляващи данъчна и банкова тайна.

Прокуратурата, ДАНС и МВР пък съвместно ще разследват корупцията сред заемащите висши държавни длъжности. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се предвижда да получи допълнителни функции за обследване на необяснимо богатство.

Борбата с корупцията по високите етажи – с декларациите за имотното състояние

Предвижда се да бъдат променени декларациите, които висшите държавници подават за имотното си състояние и конфликт на интереси. Ще се разшири обхватът на декларираните обстоятелства и ще бъдат включени допълнителни критерии за икономическа зависимост и свързани лица.

Предвижда се и разработването на пакет законодателни промени за повишаване на ефективността на наказателното преследване на корупцията с акцент върху корупцията по високите етажи. Не се уточнява обаче какви точно ще са тези промени.

Декларира се и че ще бъде дадена защита на лица, които са подали сигнали за корупция.

Що се отнася до политическата корупция, специализираното звено за противодействие на корупцията ще може да разследва различните форми на купуване на гласове. Декларира се и намерение за промени в Изборния кодекс с цел намаляване на контролирания и купен вот и създаване на система за мониторинг на купен и контролиран вот, но отново липсва конкретика.

Корупцията в МВР и съдебната власт – проверки като висша форма на доверие

Специализираното звено за противодействие на корупцията ще може да разследва и случаи на корупция в съдебната власт. Ще се засили и контролът върху декларациите за конфликт на интереси и имуществено състояние на магистратите, планира се и да се въведе система за проверка на почтеността им и методология за оценка на риска от корупционно поведение.

Предвижда се още служителите, работещи на рискови за корупция места, да се редуват на принципа на ротацията, да се връщат получените при напускане на службата обезщетения от служители, осъдени за корупция, както и да се разработи план за ограничаване на корупцията в органите на МВР.

За „дребната“ корупция се планира засилване на електронното правителство и мерки, подобни на гореописаните, включително система за оценка на почтеността на чиновниците.

В стратегията се залагат и мерки за създаване на среда на обществена нетърпимост към корупцията – комуникационни кампании, награден фонд за разследващи журналисти и антикорупционно обучение като част от гражданското образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е как ще е ненужна! Този един орган е по изискване на европата, а щом европата иска органи сме готови да съдействаме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Пак създаваме ненужна администрация,която ще стои за рушвети,а не за смешни заплати.Реформа трябва в администрацията,но няма кой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аааа, щом е ОРГАН, значи ясно. Сигурно ще се казва БорК*р, щото.. това е орган нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още