IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Механично обединение на НАП и митниците няма да даде резултат

Годишно от контрабанда на цигари държавата губи 1 млрд. лева от акциз и ДДС, изчисли депутатът

11:30 | 20.04.15 г.
Емил Димитров: Механично обединение на НАП и митниците няма да даде резултат

Механичното обединение на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” едва ли ще сложи край контрабандата по границите е мнението на депутата Емил Димитров от Патриотичния фронт. Според него е необходимо хората в Агенция „Митници” да си вършат работата, а не да се променят структурите.

Пред БНТ той обясни, че големият провал на ГЕРБ досега е борбата с контрабандата, но допълни, че партията е заложник на политиките на други правителства. В тази връзка той препоръча „решителни действия” за пресичане на каналите.

Припомняме, че преди седмица премиерът Бойко Борисов отново лансира идеята за обединението на двете приходни агенции. Мотивът зад това искане е пресичане на нелегалния внос през границата. Премиерът визира сигнал, подаден от турските власти за нарушенията, които се извършват на нашата граница.

Днес Димитров беше категоричен пред националната телевизия, че цели заводи се затварят или преструктурират, а икономиката губи работни места заради големия ръст на контрабандата. Той посочи, че няма спад на потреблението, а контрабандните стоки на пазара се увеличават. Така се губят реални приходи в бюджета и не могат да бъдат изпълнени социални програми, допълни експертът.

Относно схемата за внос на цигари от Турция, той припомни, че това е станало през границата, която в момента е строго охранявана заради потока от бежанци от Близкия изток. Според изчисленията на Димитров от един камион с контрабандни цигари се печели по 100 хил. лева. Общо загубите за хазната от ДДС и акциз от контрабандата на цигари той изчисли на 1 млрд. лева годишно.

Контрабандата по схемата за внос на контрабандни цигари от Турция е започнала още през август 2014 година, тоест във времената на безвластие след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка, посочи още Димитров. Оттогава не е направено нищо въпреки сигналите на турските власти, допълни той. 

Депутатът призна обаче, че не е достатъчно да се посочат имена на замесени с контрабандни канали, а службите да ги разследват и да дадат годни за съда доказателства.

Емил Димитров припомни, че до месеци България трябва да изработи нова система за контрол по границите. Той допълни още, че на границите вече са поставени камери, но никой месеци наред не е реагирал относно схемите за контрабанда на цигари.

„Това е огромен провал и аз смятам, че в най-скоро време ще има редица уволнения и съвсем нова структура”, прогнозира депутатът.

За него Министерството на финансите също не е реагирало адекватно на данните за контрабандни канали в Свиленградската митница. Той препоръча ротации на екипи митничари от други гранични пунктове и на базата на тяхната работа да се прецени какви промени са необходими и дали трябва местните жители да бъдат назначавани на работа в митницата.

Реално не цигарите са основната контрабандна стока, която намалява приходите в бюджета допълни още Емил Димитров. Той посочи, че при горивата загубите са много по-големи и има редица пристанища, през които горивата се разтоварват без да преминават през измервателни уреди, както и че цистерни преминават границите без контролно и стигат до пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още