IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници връщат пациенти заради изчерпани лимити, твърдят от КНСБ

Пациенти с онкологични заболявания не може да присъстват в листи на чакащите в болниците, уточняват от НЗОК

15:29 | 20.04.15 г. 1
Болници връщат пациенти заради изчерпани лимити, твърдят от КНСБ

В КНСБ се получават множество сигнали, че здравни заведения връщат пациенти заради изчерпани лимити, а част от гражданите получават здравни услуги срещу заплащане, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В КНСБ има информация, че Министерство на здравеопазването готви отново промени в Наредбата за достъп до медицинска помощ. Говори се за възможност гражданите да се откажат от здравните си вноски и да заплащат здравните услуги кеш или чрез здравно застраховане, се посочва в съобщението. Според КНСБ това е нарушение на права и е недопустимо.

Припомняме, че лекари и съсловната организация на медиците предупредиха за финансови проблеми след въвеждането на нова методика за финансиране на лечебните заведения. Според лекарския съюз за някои болници намалението на бюджетите е с между 7 и 8 на сто.

Още в началото на април медици от частни и общински болници протестираха символично срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения. Според нея Здравната каса залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи. От БЛС предложиха да бъдат освободени 60 млн. лв. от резерва на НЗОК, за да се избегнат по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината.

Междувременно заради изразено безпокойство от страна на пациенти, че няма да бъде осигурена терапията им с онкомедикаменти, от НЗОК съобщиха, че няма причини пациентите с онкологични заболявания да се притесняват за лечението си. НЗОК е изплатила отчетената дейност на всички лечебни заведения. Това се отнася и за лекарствата за онкологични заболявания.

От НЗОК допълват, че ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни.

Миналата седмица от НЗОК посъветваха пациентите, на които е отказано лечение на онкологично заболявание, да пускат жалби до централното управление на НЗОК. Поводът бяха именно сигнали, постъпили от граждани за отказано лечение.

На заседание на 28 април ще бъде предложено на Надзорния съвет на фонда лекарствата за лечението на онкологичните заболявания, отговарящи на извършената дейност, да бъдат заплатени изцяло, като този механизъм действа през цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Вярно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още