IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз иска част от резерва на НЗОК за лекарства и болници

След смяната на методиката за финансиране намалението на бюджетите на болниците е между 7 и 8%

15:56 | 16.04.15 г.
Лекарският съюз иска част от резерва на НЗОК за лекарства и болници

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява да се освободят 25 млн. лв. от резерва на Националната здравносигурителна каса (НЗОК) и да се разпределят към болниците, които са ощетени заради въведената нова методика за финансиране на лечебните заведения.

Лекарите настояват и за още 35 млн. лв., които да бъдат насочени за онкоболните, тъй като се очертава дефицит при заплащане на онкомедикаментите. Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде БТА.

С общо 60 млн. лв. БЛС предлага да се избегнат по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината. В резерва ще останат 50 млн. лв., които да отидат за лечебните заведения, които приемат спешни случаи, изчисляват от съсловната организация.

От Българския лекарски съюз обявиха, че ще оттеглят подписите си от Националния рамков договор, ако Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса не вземе решение да се отблокират 25 млн. лв. от резерва й за нуждите на болниците.

Райчинов уточни, че НЗОК е платила 25 млн. лв. на болниците за надлимитната дейност, изработена от тях за първото тримесечие, но е удържала тази сума от бюджетите им, оставащи до края на годината. По този начин намалението на бюджетите на болниците вече е между 7 и 8 на сто.

След смяната на методиката за заплащане се оказва, че болниците работят с до 92-93% от миналогодишните си бюджети. Предварително беше заявено обаче, че при смяната на методиката процентът ще е 95 за болниците, извършващи спешност.

“Ако не се отблокират тези 25 млн. лв. от резерва на НЗОК, това означава отказ от страна на НЗОК за изпълнението на споразуменията, които сме постигнали, договаряйки методиката за остойностяване и заплащане на медицинските дейности”, каза Цветан Райчинов.

По думите му ако сега не се вземат мерки, процесът ще стане неудържим и дефицитът на НЗОК отново ще бъде към 200 млн. лв. в края на годината в най-добрия случай.

Междувременно от НЗОК съобщиха, че фондът ще извърши проверки в лечебните заведения, в които е било отказано лечение на пациент с онкологично заболяване. От там съветват пациентите, на които е отказано лечение на онкологично заболявание, да пускат жалби до централното управление на НЗОК. Поводът са сигнали, постъпили от граждани за отказано лечение.

В началото на април медици от частни и общински болници протестираха символично срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения.

Одобрената от Здравната каса методика за финансиране през тази година залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още