IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не армиите направиха Европа силна, а правилата

На първо място на Стария континент е върховенството на закона, което гарантира на всички, че правилата са еднакви и важат за всеки, изтъкна държавният глава

13:44 | 09.05.15 г. 68
<p>
	Москва демонстрира военна мощ. Снимка <em>Reuters</em></p>

Москва демонстрира военна мощ. Снимка Reuters

Не армиите и интересите направиха силна Европа днес, а правилата, изтъкна президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия от Втората световна война във Военната академия „Г.С. Раковски”.

Церемонията е част от проявите на държавния глава във връзка със 70-та годишнина от края на Втората световна война и отбелязването на Деня на Европа.

Плевнелиев призова да „не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ”, а да се поучим от уроците и да постигнем мирна и обединена Европа. Припомняме, че в руската столица Москва днес краят на Втората световна война беше отбелязан с пищен парад, но представители на западния свят не присъстваха официално на церемонията заради наложените санкции срещу Русия.

По време на церемонията във военната академия в София Плевнелиев отбеляза, че 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век, съобщиха от Прессекретариата на Президентството

„Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви той и  подчерта, че борбата за мир и демокрация, както и защитата на общочовешките ценности, са постоянен процес.

В своята реч държавният глава изтъкна, че общата и недвусмислена оценка за фашизма е позволила на Европа да продължи напред, да загърби старите конфликти и да изгради истинска правова и социална държава и да запази мира.

Президентът подчерта, че преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен. „Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, обясни Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът.

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята.
Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим.

„Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви президентът.

По думите на държавния глава обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че общ дълг е гарантирането на мира и  противопоставянето на опитите да се върнат практиките от миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Баш-баш си е коректен примера. Защото са ни съседи, с приблизителна големина на нацията колкото нашата, с със съизмерим БВП към нашият. И пак казвам-една от двете наши съседни държави не-членки на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
Сърбия не е коректен пример . След дейтанският мир със сигурност са им наложени ограничения за размера на армията . НАТО ще стане безполезно когато бъде заменено ( или прерастне) в Европейски въоръжени сили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Вчера се рових...Армията на Сърбия-не са член на НАТО; е 38000 човека(срещу 32000 в България), и отделят малко над 2 милиарда(ние към 1,35 милиарда). Предвид, че НАТО е пакт за защита от външни сили(няма проблем да се нападат помежду си-виж Северен Кипър), а единствените два наши съседа, които не са член на НАТО са Сърбия и Македония, то в същност НАТО ни защитава от тях. А не вярвам нито Сърбия, нито Македония да ни нападнат в скоро време. Но дори да ни нападнат, мисля, че със собствени средства(предвид гореоизписаните числа) да се справим подобаващо. Да-НАТО е малко безполезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
...толкова тежък, че не можели да го прекарат по съществуващите мостове). Да не коментирам, че Япония капитулира не заради атомните бомби(противно на това, която западната пропаганда твърди), а заради 1,5 милионната червена армия настъпваща в Манджурия. И се предават на американците, защото иначе императора е щял да бъде сменен от глав. сек. на комунистите. Отделно-умишленото забавяне на откриването на вторият фронт в Европа(за който Сталин е настоявал години по-рано) довежда до смъртта на няколко милиона отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Трябва да си много зле, за да ги мислиш тия работи. Ама пък може и да не ги мислиш...знам ли...Искам да се разровиш из коментарите ми и да ми кажеш поне един про-руски настроен, преди да ми отговориш. Русия не знам как те е спряла да се развиваш-ако имаш проблем, има избори гласуваш. Програмата заем-наем е...а бе не ти е много-много ясна. Първо-това е начин американците да си пробутат старата техника, като им я платят в злато. Т.е.-те са по-на далавера. Танковете примерно, са пехотни танкове(нищо не струват срещу германците) и никога не минават 4% от общият брой. В същност по време на ВСВ двете държави, водещи в танковото производство са Германия и Русия(за Русия ще дам примерни, щото предполагам всички знаят за Панцерите и Тигрите; от руска страна са: ИС сериите, КВ сериите и, разбира се-Т-34; проблема им е бил, че фронтовете са били твърде големи и не успяват да избълват-в началото на войната-достатъчно от тях; отделно логистичните проблеми, например КВ-1 бил страхотен, ама толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Значи демокрация разпросттранявали САЩ а Русия окупации!? Така ли знайко!?"През 2017 г. стават 150 години от продажбата на Аляска от Русия на САЩ. Ако ние работим с руснаците да представим истината за това, което наистина се е случило в историята и да отхвърлим изкривената концепция за Аляска и нашите хора, мисля, че това ще бъде един добър начин да се оправи ситуацията "- каза представителят на Аляска в създадена работна група" Алианс Аляска-Хавай за самоопределение",Роналд Барнс."Нашата култура се потиска. И действията на САЩ не са насочени само срещу нашата култура, но и срещу световния мир, като в Хавай е военната база в Пърл Харбър. По време на военни учения, те замърсяват нашата земя и вода. От това, хората се разболяват. Това насилие над нашите земи и хора. Ние не искаме да бъдем част от военната машина", каза представителят на Хавай Леон Сиу.Подобни движения има в някои други щати,дори и в Тексас." ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тук ли си знайко ? За ОКУПАТОРИ и воини на демокрацията лекции пишеше!? Я слушай и ти внимателно какво казва Меркел!http://kremlin.ru/events/president/transcripts/49455Всички работни пчелички на САРОС И РЕЖИМА В САЩ , нека ПРЕБРОЯТ колко пъти Меркел признава кой е АГРЕСОРА И ОКУПАТОРА и кой ОСВОБОДИТЕЛ! Включително оценката на самите германци за ПАКТА РИБЕНТРОП -***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
http://knizhen-pazar.net/index.php?search=%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.%20%D0%A2%D0%BE%D0%BC%201&searchin=title Какво си писал: " НЕ МИ СРАВНЯВАЙ ВОЙНИТЕ НА САЩ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ С ТЕЗИ ОКУПАЦИИ НА РУСИЯ.. БОЛЕН МОЗЪК.."Много знаеш ти какво е "демокрация" ! :)))) Вгледай се в твоя мозък! Ако ти позволяват възможностите му де! :)))) САЩ водели войни за демокрация! ха ха ха боже прибери си версиите! Как може да има толкова детски НАИВНИ пълнолетни индивиди! Ужас! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Разрови се сам....потърси информация! Не разчитай *** да ти я дадат! Ако не беше гърба на СССР едва ли държавата ни щеше да е 110,9 хиляди кв.км.! За числото на паричните претенции към нас няма да споменавам защото каквато и да е тя не може да се сравнява с териториални загуби! Несравними са двете! . Цифрата на парите похарчени за издръжката на съветските войски през окупационния период ще ти се стори смешно малка! Обърни внимание и че СССР запазва армията ни въпреки западния натиск. Е сега вече в днешни дни, запада успя да ни унищожи тотално армията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Позицията на СССР по българските искания за Добруджа се различава от тази на Германия и на англо-френския блок. Още през 1937 г. сред дипломатическите и военните среди в Москва се счита, че България, поради тежкото положение на Румъния, има най-добър шанс да си възвърне не само Южна, но и цяла Добруджа, като излезе на устията на Дунава и установи съседство със СССР. Съветското отношение остава непроменено и след 1 септември 1939 г....Така на полето на международната дипломация към пролетта на 1940 г. се очертава една твърде благоприятна международна обстановка за България към уреждане на въпроса за Южна Добруджа.Съветският съюз също продължава да защитава своята теза, че България има исторически и икономически права над Южна Добруджа и застава изцяло в нейна подкрепа.В резултат на това през пролетта на 1940 г. Румъния се оказва абсолютно изолирана и изоставена по въпроса за Южна Добруджа, което я принуждава към отстъпки.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още