IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не армиите направиха Европа силна, а правилата

На първо място на Стария континент е върховенството на закона, което гарантира на всички, че правилата са еднакви и важат за всеки, изтъкна държавният глава

13:44 | 09.05.15 г. 68
<p>
	Москва демонстрира военна мощ. Снимка <em>Reuters</em></p>

Москва демонстрира военна мощ. Снимка Reuters

Не армиите и интересите направиха силна Европа днес, а правилата, изтъкна президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия от Втората световна война във Военната академия „Г.С. Раковски”.

Церемонията е част от проявите на държавния глава във връзка със 70-та годишнина от края на Втората световна война и отбелязването на Деня на Европа.

Плевнелиев призова да „не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ”, а да се поучим от уроците и да постигнем мирна и обединена Европа. Припомняме, че в руската столица Москва днес краят на Втората световна война беше отбелязан с пищен парад, но представители на западния свят не присъстваха официално на церемонията заради наложените санкции срещу Русия.

По време на церемонията във военната академия в София Плевнелиев отбеляза, че 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век, съобщиха от Прессекретариата на Президентството

„Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви той и  подчерта, че борбата за мир и демокрация, както и защитата на общочовешките ценности, са постоянен процес.

В своята реч държавният глава изтъкна, че общата и недвусмислена оценка за фашизма е позволила на Европа да продължи напред, да загърби старите конфликти и да изгради истинска правова и социална държава и да запази мира.

Президентът подчерта, че преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен. „Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, обясни Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът.

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята.
Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим.

„Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви президентът.

По думите на държавния глава обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че общ дълг е гарантирането на мира и  противопоставянето на опитите да се върнат практиките от миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Съветският съюз успява да отклони предложенията за провеждане на парламентарните избори в България под международен контрол, за обезоръжаване на страната и за обезщетяване на Гърция не само заради щетите, нанесени в Беломорска Тракия от българските войски, но и от немските части. Подготовката на проекта за мирен договор с България е възложена на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
какво си писал: "Всяка от съюзническите и асоциираните страни ще има правото да завладее, задържи..."Насоки за четене:"Между страните - победителки е съгласувано споразумение относно сключването на мирните договори с признати демократични правителства на държавите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
какво си писал"Всяка от съюзническите и асоциираните страни ще има правото да завладее, задържи"Насоки за четене:"Между страните - победителки е съгласувано споразумение относно сключването на мирните договори с признати демократични правителства на държавите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Адекватно се отговаря на АДЕКВАТЕН човек! Прочети се, погледни се отстрани и сам си отговори какъв си! Вземи прочети за претенциите на Югославия и Гърция към нас след войната и кой стои зад тях! После прочети и за Добруджанския въпрос и позициите на всяка от антихитлеристките страни по него! Не мога тук да ти изпиша цели глави от "История на дипломацията"...а и откровенно казано не искам! Стана ми неприятен а на неприятни хора не подарявам знания! ;) Насоките са ти достатъчни. Ако искаш да ЗНАЕШ , ЗНАЙ! Чети и разсъждавай в контекст! Ако не щеш си е твой проблем! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 9 години
не се хаби, виж го във фейсбука... той си е предател от всякъде, само руски лозунги, и пропаганда е нашарил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 2
StraightForward
преди 9 години
ЕЙ *** *** ТОВА КАКВО Е ЩЕ ОТГОВОРИШ АДЕКВАТНО *** И НАРЕДЕН ***:Руснаците вместо да празнуват 9ти май, ще е най добре да издигнат статуята на свободата на червения площад, защото ако САЩ не бяха влезли във войната и не им даваха оръжия, самолети и храни, сега руснаците щяха от малки да учат немски, както преди са учили френски. Между другото *** идват на 9ти септември в България натоварени на американски камиони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 9 години
а ВЕ *** МАЛОУМНАТА, ЗАЩО ТЕ Е РОДИЛА ТОЛКОВА *** ВЕ.. БОЛЕН ЧЕРВЕН ***... ??????????????????КАКВО ДА КОМАНДВА СЛЕД КАТО НЯМАШ ПАРИ И СИ БЕДЕН, ЩОТО РУСИЯ НЕ ТИ ДАВА ДА СЕ РАЗВИВАШ, НАБИЛА СИ Е ШПИОНИТЕ ТУКА (АГЕНТ ГОЦЕ) 12 ГОДИНИ ПРЕЗИДЕНТ.. АХХАХА Е КАКВО ДА СТАНЕ *** ЧЕРВЕНИ ***...????? КАК ДА СИ СОЦИАЛЕН КАТО СИ БЕДЕН КАТО МИШКА И ВМЕСТО ДА СЕ РАЗВИВАМЕ КАТО ЯПОНЦИТЕ ПРИМЕРНО, НИЕ СЕ КЛАНЯМЕ НА ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА НА РУСИЯ . ХААХАХХА ЕЙ БОЛЕН МОЗЪК.. НЕ МИ СРАВНЯВАЙ ВОЙНИТЕ НА САЩ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ С ТЕЗИ ОКУПАЦИИ НА РУСИЯ.. БОЛЕН МОЗЪК..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 9 години
ЕЙ БОЛЕН МОЗЪК ТИ СИ ПРЕСТЪПНИК И НЯМА НИТО ЕДНА СЛУЖБА ДА ТЕ РАЗСЛЕДВА И ОСЪДИ Я СЕ ВИЖ ДОЛУ КАКВИ ПРАВОЛИНЕЙНИ ГЛУПОСТИ СИ ПИСАЛ,,. *** ЧЕРВЕНА... ***,.,,,,,, ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ *** БОЛНА ЧЕРВЕНИ ***... БОЛНИ ... ДО КОГА ЛИ ЩЕ ВИ ИЗТЪРПИМ..ИНВЕСТОРА, ВИЕ СТЕ ЧЕРВЕНИ *** И ВИЕ КАТО ТИЯ, ПРОДАЖНАТА ВИ МЕДИЯ ПОДДЪРЖА СУПЕР ПРОДАЖНИ И БОЛНИ НАТУРИ ..... ВИЖТЕ СА КАКВИ *** ПОТРЕБИТЕЛИ ПОДДЪРЖАТЕ.. СМЯХ.... ТОВА ОТ *** ЛИ ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАТ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 9 години
Като се има предвид, че България, след като се превърна в съюзник на хитлеристка Германия и участва на нейна страна във войната срещу Съюза на съветските социалистически републики, Обединеното кралство, Съединените американски щати и другите Обединени нации, носи своята част от отговорността за тази война; Член 25[редактиране]1. Всяка от съюзническите и асоциираните страни ще има правото да завладее, задържи, ликвидира или предприеме каквото и да е друго действие по отношение на цялото имущество, права и интереси, които по време на влизането в сила на този договор са в рамките на нейната територия и принадлежат на България или на български граждани и ще използва това имущество или приходите от него за такива цели, за които то би пожелало в рамките на нейните претенции и онези на нейните граждани или поданици срещу България или български граждани, включително дългове, с изключение на претенциите, които са изцяло удовлетворени според разпоредбите на този договор. Цялото българско имущес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 9 години
Съветската армия от 1944 до 1947г. официално се води окупатор. За което време налага, чрез *** си тук човеконенавистен режим, изнасилва, убива и ограбва Отечеството ми със 133 милиарда лева(когато лева е бил по-скъп от долара) и то без България да обяви война на Русия и без да гръмне нито една пушка срещу тях. Цитирам Парижкия договор от 1947г. с която узаконява вече извършеното. " Съюзът на съветските социалистически републики, Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати, Австралия, Белоруската съветска социалистическа република, Чехословакия, Гърция, Индия, Нова Зеландия, Украинската съветска социалистическа република, Южноафриканския съюз и Народна федеративна република Югославия като държави, които са във война с България и които активно са водили военни действия с европейските вражески държави чрез значителни въоръжени сили, наричани по-нататък като Съюзнически и асоциирани сили", от една странаиБългария, от друга страна:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още