IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не армиите направиха Европа силна, а правилата

На първо място на Стария континент е върховенството на закона, което гарантира на всички, че правилата са еднакви и важат за всеки, изтъкна държавният глава

13:44 | 09.05.15 г. 68
<p>
	Москва демонстрира военна мощ. Снимка <em>Reuters</em></p>

Москва демонстрира военна мощ. Снимка Reuters

Не армиите и интересите направиха силна Европа днес, а правилата, изтъкна президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия от Втората световна война във Военната академия „Г.С. Раковски”.

Церемонията е част от проявите на държавния глава във връзка със 70-та годишнина от края на Втората световна война и отбелязването на Деня на Европа.

Плевнелиев призова да „не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ”, а да се поучим от уроците и да постигнем мирна и обединена Европа. Припомняме, че в руската столица Москва днес краят на Втората световна война беше отбелязан с пищен парад, но представители на западния свят не присъстваха официално на церемонията заради наложените санкции срещу Русия.

По време на церемонията във военната академия в София Плевнелиев отбеляза, че 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век, съобщиха от Прессекретариата на Президентството

„Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви той и  подчерта, че борбата за мир и демокрация, както и защитата на общочовешките ценности, са постоянен процес.

В своята реч държавният глава изтъкна, че общата и недвусмислена оценка за фашизма е позволила на Европа да продължи напред, да загърби старите конфликти и да изгради истинска правова и социална държава и да запази мира.

Президентът подчерта, че преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен. „Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, обясни Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът.

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята.
Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим.

„Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви президентът.

По думите на държавния глава обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че общ дълг е гарантирането на мира и  противопоставянето на опитите да се върнат практиките от миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 5
StraightForward
преди 9 години
Ей ***, Ти си конституционно престъпник... Какво точно имаш срещу президента си болен червен ***??????Избран е от над 57 % от гласовете в България и не само... така че гнусни терористи с мислене на 12 годишни. Смях...ТОВА КАКВО Е ВЕ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ***:http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1419
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 години
Руски, не *** ... така се издаваш че си проджно *** и чужда ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://afera.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
Stefan--L
преди 9 години
Срамувам се като видя тоя Плевнелиев ! Това е простото и продажно същество на земята ! Човек е казал като си *** си мълчи вместо да приказваш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ще избяга в САЩ както ще направят и всички членове на хунтата в Украйна много скоро. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
В Германия военните гробища на съветските войници са ИЗРЯДНО поддържани и германци не пръскат със спреьове паметници ! На съветско гробище произнася речта си германския президент ! .....а нашия? Само платени диваци *** и то в страни като България могат да направят такава долна простащина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
В този ден, преди 70 години приключи Втората световна война, която бе започната от Германия и която донесе неизмерими беди на милиони хора по света. Тази война не приключи заради това, че Германия е освободила сама себе си от диктатурата на нацизма. Тя приключи поради това, че Германия бе победена от съюзническите войски. В това гробище почиват около 5 хиляди войници от Червената армия. Те са загинали при последната операция, която ознаменува края на страшното управление на Хитлер. Аз се покланям пред страданията на тези, които в годините на войната се превърнаха в жертва на германската агресия, заяви Гаук."Ако питаш местните просветени *** само Пътин ще да му е платил рубли за да отдаде почит! Имаше един ЮНАК тук във форума извадил на английски колко страни била окупирала Русия! Писах му че е писал глупости и ето какво казва и самият ПРЕЗИДЕНТ НА ГЕРМАНЦИТЕ! Той не разглежда пруснаците като окупатори за разлика от нашия форумен ЮНАК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Президентът на Германия Йоахим Гаук посети гробището на съветските войни загинали във Втората световна война в град Лебус, където отдаде почит на загиналите, предаде РИА Новости"Това се казва ЧЕСТ! Да бъдеш достоен да ПРИЗНАЕШ грешката! А нашия ...има ли чест и достойнство!? Представя нацията ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 9 години
има статия за газпром, там само двама рубладжии са се изказали... айде бързо и там да омажете с глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 3
power grid
преди 9 години
Рошко ошфорката е нагъл *** и ***.Не може да има такъв ***.Да взима Бойко тоягата и да му строши празната тиква.Срам ме е че тоя перач на женски *** ни излага пред целия свят.*** мръсен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още