IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще поиска допълнително 7 млн. лв. към бюджета си

Целта е да бъдат закупени медицинска апаратура и други дълготрайни активи за държавни и общински болници

12:58 | 18.05.15 г.
Здравното министерство ще поиска допълнително 7 млн. лв. към бюджета си

Министерството на здравеопазването ще поиска от правителството допълнителни 7 млн. лв. към бюджета си. Плащането е във връзка с предоставяне на средства от Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор“.

Целта е финансовото министерство да осигури безвъзмездно средства на държавни и общински лечебни заведения – търговски дружества, както и на лечебни заведения, изпълняващи функцията на търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, научи Puls.bg.

С парите още тази година ще бъдат закупени медицинска апаратура и други дълготрайни активи въз основа на сключени договори за възстановяване на предоставените средства на месечни вноски.

Револвиращият инвестиционен фонд на Министерство на здравеопазването официално стартира през 2004 г. като част от Инвестиционната програма за реформа в здравния сектор, финансирана по заемно споразумение със Световната банка.

Фондът представлява финансов инструмент, чрез който се предоставя безлихвен финансов лизинг на лечебни заведения с цел инвестиции в медицинско оборудване, апаратура и обзавеждане.

Основна му цел е да се създаде устойчива схема на инвестиции, базирана на анализ на потребностите, адекватно планиране и готовност за поемане на финансови ангажименти от страна на болниците. Подпомагането им с публични средства цели осигуряване функционирането на системата и обслужване на всички пациенти с високо специализирано и модернизирано медицинско оборудване, апаратура и обзавеждане, независимо от тежестта и спешността на състоянието им - задачи, за които поне към момента държавата не може да разчита на частния инвеститор, воден основно от икономически интереси, аргументират се от министерството на д-р Москов.

Очакваните резултати след допълнителното финансиране са свързани с подобряване функционирането, финансирането и контрола на здравната система в страната.

Още здравни новини вижте в Puls.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още