IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикетите ще указват страната, където е добит пчелният мед

Новите правила предвиждат полените да не бъдат изписвани на етикетите на пчелния мед

15:38 | 20.05.15 г. 1
Етикетите ще указват страната, където е добит пчелният мед

На етикетите на пчелния мед ще бъде посочена страната или страните, където е добит, предвиждат промени в Наредбата за изискванията към пчелния мед. Измененията бяха приети по време на днешното заседание на правителството, пише правителствената информационна служба.

Новите правила предвиждат още и поленът да не се изписва като съставка на пчелния мед, защото той е негов естествен съставен елемент.

Измененията, свързани с етикетите на меда, ще влязат в сила от 24 юни 2015 година, става ясно още от решението на министрите. Целта е да се гарантират справедливи търговски практики и да се защитят интересите на потребителите.

Продуктите, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 24 юни, ще могат да бъдат продавани до изчерпване на количествата. 

Припомняме, че дебатите за полените в меда в ЕС започнаха още през 2012 година след тълкувателно решение на Съда на ЕС. С него съдиите определиха, че поленът в меда може да се дължи на намесата на пчеларите. От Европейската комисия обаче категорично се противопоставиха на това становище и отстояваха мнението, че полените са естествена добавка към меда, която е в резултат от работата на пчелите и не зависи от намесата на пчеларите. 

Полените са силни алергени и ако бяха признати за съставка, те задължително трябваше да се изписват на етикетите на меда. Това щеше да доведе до допълнителни разходи за пчеларите, свързани с тестове за установяване на количеството полени. От друга страна щеше да навреди на имиджа на меда като природен и здравословен продукт, коментираха от ЕК. 

В крайна сметка и европейските депутати подкрепиха позицията на ЕК и признаха полените за естествена, а не външна добавка на пчелния мед. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
С какви важни неща се занимава правителството. Мисля, че законите, наредбите, изискванията, разрешителните режими и другите бюрократични бумаги са крайно недостатъчни и трябва да бъде обърнато внимание върху това. Като начало предлагам всяко бурканче с мед да се продава с подробен списък с трите имена на всички пчели, участвали в събирането на меда. Както и единните им граждански номера, препис на данъчните декларации на всяка една от тях както и надлежно попълнен имунизационен паспорт. Само по този начин бихме могли да отговорим на високите критерии на Европейските ни партнъори и висшето право и благодетел да се възползваме от Европейските ценности.Че то до сега какво беше? Митническите ни разпореждания, например, бяха някакви си жалки 12 000 страници. Ама работете бе. Направете ги барем 120 трилиона, да знаем и ние, че парламент имаме и че той полезна и много важна работа върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още