IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюлетините за местния вот могат да бъдат отпечатани в Румъния?

Лицензираните печатници, които имат право да печатат бюлетини, нямат нужния капацитет за книжата за местния вот

16:58 | 26.05.15 г.
Бюлетините за местния вот могат да бъдат отпечатани в Румъния?

Правителството не е готово с решението къде ще бъдат отпечатани бюлетините за предстоящите през есента местни избори. За вота ще бъдат необходими 18 млн. бюлетини, а печатницата на БНБ и другите лицензирани печатници, които имат право да отпечатват ценни книжа, нямат такъв капацитет, стана ясно от коментарите в кулоарите на Народното събрание днес.

Един от вариантите при това положение е да бъдат потърсени услугите на печатници в Румъния. Това призна депутатът от БСП Мая Манолова, един от авторите на Изборния кодекс, приет от предишния парламент, която присъства на среща, инициирана от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, и с участието на депутати, представители на БНБ и на правителството.

Манолова заподозря, че целта на управляващите е да се промени Изборният кодекс, защото представителят на Министерския съвет е предложил да се върне старото положение, при което областните управители сами определят печатниците.

"Безобразията при това положение сме ги гледали и това е компромис, който ние няма да направим, защото липсва какъвто и да е контрол“, зарече се червеният депутат. При това положение става така, че докато някои политици си правят активна предизборна кампания, други просто си взимат наготово напечатаните бюлетини, смята тя.

"Явно тук мисълта е да пипнем Кодекса и да махнем преференцията, а тя е огромна свобода за гражданите, от която не трябва да бъдат лишавани“, допълни още Манолова. Тя смята, че основният въпрос е защо чак сега, в края на май, правителството се сеща, че ще има избори съвсем скоро.

ГЕРБ няма да внася каквито и да било промени в Изборния кодекс и няма намерение да подкрепя такива, ако са направени от друга политическа сила, отговори обаче лидерът на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Причината за това е, че управляващите не искат да бъдат обвинявани, че променят правилата „в 12 без 5“, въпреки че е явно, че се налагат изменения в Кодекса, защото е пълен с дефекти.

"Основателни са притесненията на БНБ, че трябва да печата голямо количество бюлетини. При национални избори се печатат 8 милиона бюлетини, а сега трябва да са 18 милиона, но има още две лицензирани печатници, които не са се включвали в този процес, и една в Пловдив, която може бързо да се лицензира“, каза още Манолова.

Според нея при това положение предложението на Реформаторския блок да се печатат бюлетините в Румъния например може да се обсъди.

"Това малко ще засегне националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже бюлетините, но ако тук няма да се справим, това може да стане. Имало и други страни, които са го правили. Според мен обаче ако има създаден икономически интерес за печатниците да печатат, те биха се снабдили с нужната техника“, каза още тя.

В крайна сметка на срещата е взето решение правителството и ЦИК да проучат какви са възможностите да се ангажират и други печатници и да се печатат бюлетините в чужбина.

Имало е и предложение да се купят допълнителни машини за печатницата на БНБ. Никой обаче не е показал точни сметки колко би струвал всеки обсъждан вариант за отпечатването на бюлетините.

Цветан Цветанов обаче смята, че не могат да се правят неоснователни разходи като печатане в чужбина или купуване на нови машини за едни избори, за които бяха промени правилата.

"Тези, които ги промениха, да дадат отговор как да се решат проблемите“, призова той и отново настоя, че ГЕРБ няма да внася промени в кодекса, защото не иска опозицията да прави сценарий, че ГЕРБ променя правилата, за да са удобни за нея.

От друга страна обаче Патриотичният фронт, който подкрепя правителството, обяви, че има сериозна предпоставка за преразглеждане на отношенията във властта. Причината е намерението на мнозинството да не се съобрази с искането им да бъде увеличен прагът на преференциалния вот за изборите с промяна в Изборния кодекс.

"На последния председателски съвет ми беше намекнато, че няма да се преразглежда избирателният закон и това е много сериозна предпоставка да преразглеждаме нашите отношения", обяви Валери Симеонов. Той припомни, че увеличаването на прага на преференциалния вот е основен ангажимент на Патриотичния фронт.

Симеонов беше категоричен, че с нисък праг на преференции има опасност да се обърне цялата листа в малките общини.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още