IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полина Карастоянова: Регулацията в туризма трябва да бъде оставена на бизнеса

Имаме огромен шанс България да стане дестинация вместо за алкохолен, за културен туризъм, заяви депутатът

09:03 | 04.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полина Карастоянова: Регулацията в туризма трябва да бъде оставена на бизнеса

Регулацията в сектора на туризма трябва да бъде прехвърлена със закон към бизнеса, към представителна консолидирана организация. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air депутатът от Патриотичния фронт Полина Карастоянова. 

Тя постави въпроса защо държавата се меси в ролята на сертифициращ и категоризиращ орган в един частен сектор. „Ролята на държавата е да управлява публичната държавна собственост, да създава предпоставки за истински икономически резултат от своята част на собствеността – културно-историческото и природно богатство“, заяви депутатът. 

На въпрос възможно ли е бизнесът да се обедини само в една организация, тя каза, че това е труден процес, но досега има два добри примера – Камарата на строителите и Националната лозаро-винарска камара. Според Карастоянова тези два примера са отлични и могат да бъдат взаимствани за създаването на туристическа камара.

"Ако правим каквото и да било за развитието на инфраструктура и на регионите, то си заслужава заради възможността да отворим очи за духовното и културното наследство, което имаме. Имаме огромен шанс България да се превърне от дестинация за алкохолен, в дестинация за културен туризъм и това трябва да залегне в мастер плана за сектора", коментира народният представител.

Тя посочи, че е закъснял разговорът за този стратегически документ, който трябва да очертае модела за развитие на индустрията – национален мастер план с 10-годишна рамка за реализация. Този план по думите ѝ ще гарантира конкурентоспособността на туристическия продукт.

"Стратегическият документ е заложен в програмата за стабилно управление и би следвало в рамките на този мандат да бъде изработен. Към този момент обаче нямало структуриран процес", обясни депутатът.

„В годините досега за бюджета за туризъм за дадена година се говори в последните месеци на предходната и това предопределя ниска степен на успеваемост, защото в този бранш процесите се развиват от 3 до 5 години в аванс. Например в конгресната индустрия големите събития се планират за такъв период напред и без яснота, бюджет и масирана кампания събитието не може да бъде осигурено като домакинство“, посочи още  Карастоянова.

По отношение на регулацията на сектора тя допълни, че от ПФ са направили съществени предложения с цел бизнесът да преодолее архаични изисквания, които в момента създавали неудобства.

Целия разговор гледайте тук

Още видеа гледайта на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
За да стане България дестинация за културен туризъм е необходимо много повече от наличието на културни забележителности.Необходимо е наличие на хора, инфраструктура, медицинско обслужване, квалифицирани кадри, адекватна реклама ( Бел. Не такава ,,криминална реклама" , представяща България , като дестинация на мечката гризли и американския орел или такава, която ще копира логото на Казахстан само да заграби/открадне парите от еврофондовете)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Алекси, недей с лошо. Тракийските гробници са уникални, има много потенциал в тях, с подходящо представяне и реклама. Имаме уникални манастири - представяне и реклама съответно, имаме уникален фолклор, имаме уникални градчета, които могат да се лъснат и да станат приказка. Толкоз за културния. Иначе имаме и планини, язовири, че и море, ако да е мръсно и крайбрежието - оцвъкано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Какъв културен туризъм я гони тая? Нацвъкали някакви бутафорни възстановки на крепости из страната за десетки милиони и си мислят, че туристите ще ходят да гледат това подобие на Дисниленд. Заприличахме на Скопие 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абе аз не мога да разбера, какво му е толкова лошото на това, че България е дестинация за алкохолен туризъм? Лошо е че гледаме пияни англичани по улиците, обаче като приходи ако се надяваме, че културните ще харчат културно за билети за музеи толкова, колкото пияниците харчат за ментаци ала цар Киро, яко сте се объркали.После, що не съм чул европейската столица на дрога и секс туризма - Амстердам да се опитва да се раздели с тоя имидж? Дори напротив, превърнали са улицата с бардаците в "културна забележителност", даже с музей по въпроса :O. После, ако си мислим че в Гърция и в Испания няма също много места където е точно същото, пак сте се объркали. Миналата година, без да зная, попаднах на такова място в Гърция. Около обед вече улиците са пълни с пияни англичани а вечер минават на по-сериозни субстанции, чак отвратително да ги гледаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още