IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ненчев настоява за законови промени заради инцидентите с боеприпаси

Инцидентът в Анево е станал заради неспазване на правилата, заяви министърът на отбраната

15:08 | 07.06.15 г.
Николай Ненчев настоява за законови промени заради инцидентите с боеприпаси

Трябва да има законова промяна, след като толкова често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев прд БНР. Той каза, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона в Анево, по повод инцидента в събота, когато един човек загина, а четирима души бяха ранени по време на експериментална стрелба в полигона на ВМЗ-Сопот.

Инцидентът е станал при тест за изпробване на боеприпаси, беше категоричен Николай Ненчев.„Очевидно обяснението е едно - неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила", коментира министърът.

Той обясни, че преди повече от три месеца е издал заповед, чрез която е задължил абсолютно всички служители, които работят в структурите на Министерството на отбраната и се занимават с взривни вещества, да преминат допълнителен курс на обучение. През такъв курс са минали над 280 души.

Министърът е поискал през такова обучение да преминат всички, включително и частните фирми, които се занимават и работят с взривни материали. "Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи", обобщи той.

Дали фирмите са държавни, или частни отговорността за всички е стандартна. Има определени стандарти и когато те не са спазени, се случва това, което се случи и вчера в Анево. Това каза по повод инцидента президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Казанлък, предаде „Фокус“.

Най-сериозно пострадалият от взрива край Анево – 38-годишният американски гражданин, остава в тежко състояние, предаде репортер на Dnes.bg. Другите трима –  двамата българи и вторият американец са в стабилно състояние.
В Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив пристигна представител на Американското консулство. Вицеконсулът Джулия Дилар отказа да коментира пред медиите както състоянието на пострадалите, така и какви действия ще се предприемат от страна на Съединените щати. 

Тя не бе допусната до най-тежко пострадалия, който е настанен в интензивното отделение. Дилар обаче се срещна с американеца от канадски произход, с когото разговаря насаме.

Най-тежко пострадалият пациент е опериран от ортопедичен екип. Ампутирана е част от дясната му ръка на ниво китка, заяви по-рано началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Вторият пострадал е на 46 години. Опериран е, обработени са и множество рани по краката му. Общото му състояние е добро.

Българският гражданин на 29 години е с рани по ръцете и гърдите, които са обработени. Настанен е във Втора хирургична клиника.

Другият българин, 25-годишен, е с множество рани по краката. Опериран е от екип на съдова хирургия по повод прекъсната артерия на единия крак. Настанен е за лечение.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още