IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 г. държавата ще плаща изцяло здравните вноски за осигуряваните от нея

НЗОК ще публикува на сайта си платените средства за болнична медицинска помощ по лечебни заведения, както и за лекарства

18:17 | 16.06.15 г. 2
До 10 г. държавата ще плаща изцяло здравните вноски за осигуряваните от нея

До 10 години държавата ще поеме здравните осигуровки на децата, студентите, енергийно бедните, затворниците и бежанците. Държавата ще увеличава всяка година с по 5% сумата, която внася в НЗОК за осигуряваните от нея граждани. Това реши парламентът при приемането на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване, предаде агенция „Фокус”.

От догодина процентът ще се покачи от 50% на 55%, като се залага увеличаване с 5% всяка година до достигане на 100% от минималния осигурителен доход.

В момента за сметка на държавния бюджет деца, студенти и чиновници, затворници, бежанци и гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, се осигуряват от държавата върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Здравният министър д-р Петър Москов посочи, че за първи път правителство дава ясен график, по който да се увеличава делът на държавата в осигурителната вноска за тези лица, докато се достигне пълният размер.

Беше отхвърлено предложението на ДПС още от догодина държавата да поема 60% от вноската, а размерът да расте с 10%. В момента държавата внася само половината вноска. Увеличаването ще става, докато не се достигнат пълните 100% от вноската, което трябва да стане през 2026 г.

Народните представители не подкрепиха и предложението на депутати от БСП държавата да започне да заплаща пълната вноска още от следващата година. 

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приема по предложение на управителя решение за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Касата заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Надзорът вече няма да одобрява методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, допълва БТА.

Депутатите отхвърлиха предложението на вносителя Надзорният съвет на НЗОК да се състои от 11 членове. Предложено беше представителите на държавата да се увеличават от четирима на шестима. С решението на депутатите от днес надзорът на на Касата остава 9-членен.

За заседанията на Надзорния съвет ще се съставят пълни стенографски протоколи. Решенията на НС на НЗОК и протоколите за неговите заседания ще се публикуват на интернет страницата на НЗОК. Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а протоколите - до седем дни от датата на заседанието.

Ежемесечно на интернет страницата на НЗОК ще се публикуват заплатените през предходния месец средства за болнична медицинска помощ по лечебни заведения, както и за лекарствени продукти по международно непатентно наименование, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Управителят ще проучва удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ, заплащана от НЗОК. Редът, начинът и критериите за проучването на удовлетвореността на пациентите се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Отсреща се търси 100% медицинска услуга - няма логика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
"Държавата ще увеличава всяка година с по 5% сумата, която внася в НЗОК за осигуряваните от нея граждани."Уау, гледай, държавата, след има-няма 10 години, може и да почне да си плаща напълно, може ли и аз така да плащам за служителите ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още