IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин цената на тока да не бъде повишавана

На АДФИ й трябват още две седмици да приключи проверките на ВЕИ-сектора, посочи Делян Добрев

08:50 | 22.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търси се начин цената на тока да не бъде повишавана

В неделя, по време на среща при премиера, е била дискутирана възможност цената на тока да не бъде повишавана. Това коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Тази възможност може да се появи след проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) върху ВЕИ-сектора. Агенцията е поискала още две седмици, за да приключи анализа на договорите и да даде становище има ли нарушения при присъединяването. Основно проверката цели да покаже има ли завишени инвестиционни разходи за изграждането, които всъщност са водещите при определянето на преференциалната цена за изкупуването на електроенергията.

Ако такива нарушения бъдат открити, на централите ще бъдат отнемани лицензи и няма да се изкупува скъпата им електроенергия, смята Добрев. 

Припомняме, че в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов посочи, че в следващите дни ще има решения, които могат да променят ценовия модел на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тогава той призова енергийния регулатор да изчака с ценовото си решение. 

Добрев коментира и публичните опасения, че зад голяма част от ВЕИ-централите стоят политици и тяхната цел е дълги години да има преференциални цени. Според депутата политиците не са „толкова глупави” и не са вписали централите на свое име, а чрез свързани лица и вероятно трябва да бъде наета фирма, по примера с КТБ, за да бъде изяснена собствеността им.

"Водят се разговори с бизнеса и се надявам до петък проблемите да бъдат решени", допълни още Добрев по повод заплахите на работодателските организации да изключат свои мощности на 26 юни в 11 часа.

По-рано зам.-председателят на КРИБ Румен Радев предупреди, че такова спиране, ако „бъде синхронизирано до секунди, ще бъде удар за мрежата до Германия”.

Добрев коментира и изказване на Мария Капон по повод на програмата за развитие на енергийната мрежа на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според плановете се предвижда до 2020 година да има нови 1,5 гигавата мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и председателят на Единната народна партия предупреди за нови проблеми и поскъпване на електроенергията.

Добрев беше категоричен, че с промените в Закона за енергетиката са премахнати преференциите за нови ВЕИ-централи и за тях няма да има специални цени за изкупуване на произведената електроенергия. Инвестиционните разходи вече намаляват и някои от парковете могат да са конкуренти на свободния пазар, категоричен беше депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още