IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата вече е 380 лева

Пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до края на миналата година, се индексират с 1,9%

09:58 | 01.07.15 г.
Минималната заплата вече е 380 лева

От днес е в сила новият размер на минималната работна заплата от 380 лева. Това е второто за годината увеличение, след като от 1 януари минималното възнаграждение бе увеличено на 360 лева.

Минималната работна заплата се увеличава до 380 лева, след като миналия месец правителството гласува повторно постановлението за повишението на минималното възнаграждение. Предишното постановление беше отменено от Върховния административен съд заради нарушена процедура за съгласуване със социалните партньори.

Следващото увеличение на минималната заплата е планирано за началото на 2016 г. с още 40 лева.

С повишението от днес минималната заплата след облагане с данъци и осигуровки ще е с 12 лева над определения "праг на бедност".

Също с днешна дата пенсиите, отпуснати до 31-ви декември миналата година, се актуализират с 1,9 на сто по швейцарското правило. Минималната пенсия за стаж и възраст става 157 лева и 44 ст., а максималната пенсия нараства до 910 лева. Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост - 115 лева.

От днес започва и кампанията по прием на молбите-декларации за енергийно подпомагане през новия отоплителен сезон есен-зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още