IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият директор на НРС Кирчо Киров беше осъден на 10 г. затвор

Съдът постанови и конфискация на половината му имущество

12:58 | 07.08.15 г. 1
Бившият директор на НРС Кирчо Киров беше осъден на 10 г. затвор

Военният съд осъди на 10 години затвор и конфискация на половината имущество бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Генерал Киров е подсъдим за присвояване на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров.

Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност.

Милионите според Киров са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата.

Още в началото на процеса преди две години Кирчо Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е по политически сценарий.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд в срок до 15 дни.

Вярвам в българското правосъдие, заяви в интервю за БТА осъденият на първа инстанция бивш директор на разузнаването ген. Кирчо Киров. Той определи делото срещу него като политическа поръчка.

"Това дело е връх на политическата поръчка, защото то изпълнява задачата си в една особена политическа конюнктура вътре в страната, а вероятно и извън страната, касаейки необходимостта знакови личности да бъдат осъдени. Аз съм една от тях", каза Киров.

„В разузнаването има неща, които не могат да получат публичен характер и не трябва да получават. И аз съжалявам, че това дело нанася толкова тежък пораженчески удар върху българското разузнаване“, заяви бившият директор на НРС.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
"Ако някой (от касиерите) издаде за нещо пари без знанието на централния комитет или ако земе и да усвои и най-малката част от поверените му суми, то ще да се накаже със смърт".(Из "Устав на Българският централни революционен комитет" - БРЦК - "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още