IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат спешна среща с агроминистъра заради изкупните цени на млякото

Подпомагане за литър произведено мляко предлага секторът

09:47 | 13.08.15 г.
Фермери искат спешна среща с агроминистъра заради изкупните цени на млякото

Заради ниските изкупни цени на млякото животновъди предупреждават, че са готови през есента да ликвидират стопанствата си. Съюзът на говедовъдите поиска спешна среща с Министерството на земеделието за обсъждане на конкретни мерки, заяви пред БНР изпълнителният директор на Съюза Михаил Михайлов.

Той посочи, че изкупните цени на суровото мляко се задържаха трайно от 40 до 60 ст., а критичният минимум, за да издържи една кравеферма, е от 63 до 65 ст. „Нашите анализи показват, че фермерите – говедовъди работят на загуба. Сивата икономика е обхванала 30-40% от сектора“, обясни той. 

Говедовъдите искат 10 стотинки субсидия на литър мляко, но Михаил Михайлов уточни, че подпомагането трябва да бъде само за коректните производители, които предават суровината в млекопреработвателните предприятия.

Михайлов предупреди, че ако държавата не овладее ситуацията със заразните заболявания, фермерите просто ще останат без животни. „Трета година не можем да проведем държавната профилактична програма по най-различни причини, които не зависят от фермерите. За тази година също зациклят нещата. Ние отсега нататък ще правим изследвания за бруцелоза. Когато вчера се начертаваха генералните мерки, трябваше да има представители на фермерите, за да вземе отношение“, заяви той по повод обявените вчера мерки от МЗХ за справяне със заразите.

Като други причини за лошото състояние на сектора Михайлов посочи вноса на млечни суровини от европейската общност, както и влагането на суровини, които не са от животински произход в млекопроизводството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още