IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строги санкции за фермери, нарушили здравните норми, подготвя МЗХ

Животните ще се конфискуват и ще се спират субсидии, предупреди Десислава Танева

11:04 | 13.08.15 г. 1
Строги санкции за фермери, нарушили здравните норми, подготвя МЗХ

Агроминистерството подготвя законодателни промени – изключително строга отговорност за фермери, които нарушават ветеринарните изисквания и така застрашават здравето и живота на хора или на животни. Стопаните ще бъде лишаван от субсидии, а животните ще бъдат конфискувани веднага. Това каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

Тази отговорност ще е съобразена с правомощията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни тя по повод случая с разпространената зараза от антракс във Варненско и неовладяната към момента бруцелоза в страната.

Танева посочи, че има три огнища на бруцелоза в момента. Заразата е тръгнала от нерегламентиран внос на болно животно от друга страна. Това е направил фермер от Рила, а в момента тече разследване.  Има и друг проблем - в огнището на заразата лекарите установили, че имало хора, които пият заразено мляко, защото смятат, че така се лекуват.

Министърът припомни вчерашното решение от догодина държавната профилактична програма да се провежда за три години. Всяко животно ще има имунопрофилактичен календар и изпълнението му ще е условие за субсидиите.

Запитана не е ли по-добре частни фирми да контролират фермерите вместо БАБХ, Танева заяви, че все още обществото не е готово за такава промяна. Тя обясни, че сега 1200 частнопрактикуващи лекари сключват договори с фермерите, а официалният контрол се осъществява от 200 държавни ветеринари. Животновъдите, които кандидатстват по директните плащания, са 43 000, а общо говедовъди и овцевъди заедно с малките стопанства са 200 000.

Тя коментира още, че от близо 220 пожара тази година в горски територии едва 4% са предизвикани от мълнии. Всички останали са следствие от човешка небрежност, има и малък брой случаи на умишлен палеж.

Голяма част от пожарите това лято са възникнали заради техниката, с която се почистват пасищата. Затова всички пасища и ливади, които нямат храсти след възникнал пожар, няма да бъдат субсидирани. Повечето горски пожари тръгвали от земеделски територии, единици са възникнали направо в горите.

От пожарите до момента са засегнати около 11 600 дка горски територии. На залесяване подлежат около 3500 дка, където е имало върхови пожари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още