IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в транспорта, складирането и пощите расте с 9,4% на годишна база

При туроператорите оборотите намаляват с 10% през второто тримесечие по данни на НСИ

12:12 | 21.08.15 г.
Оборотът в транспорта, складирането и пощите расте с 9,4% на годишна база

Оборотът в транспорта, складирането и пощите расте през второто тримесечие на 2015 г. с 0,2% спрямо предходното тримесечие, като статистиката отчита сезонно изгладени данни. На годишна база пък ръстът е от 9,4%.

Най-висок ръст през второто тримесечие спрямо първото има при водния транспорт - с 24,8%, докато при сухопътния се наблюдава намаление от  0,5%, а при складирането и обработка на товари спадът е от 0,4%, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

С 0,4% спрямо първото тримесечие на 2015 г. намалява оборотът в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения”.

Най-голям е спадът при производство на филми и телевизионни предавания, звукозапис и издаване на музика (7,5%). Негативна е тенденцията и при издателската дейност, където намалението е от 6,9%.

Увеличение се наблюдава при дейностите в областта на информационните технологии (6%) и информационните услуги (0,7%).

В дейностите, определени като „Други бизнес услуги“ най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при рекламната дейност и проучване на пазари (5,4%) и дейностите по почистване (2,3%). Най-голямо намаление има при юридическите, счетоводни дейности и консултантските услуги (8,4%).

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2015 г. общият (календарно изгладен) оборот за транспорт, складиране и пощи нараства с 9,4% в сравнение със същото тримесечие на 2014 г. Това основно се дължи на водния (ръст от 48,2%) и сухопътния транспорт (ръст от 11,2%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване  и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” също бележи ръст от 4% спрямо година по-рано. Най-голямо е увеличението при информационните технологии - с 24,6%, докато при далекосъобщенията е регистриран спад с 10,3%.

При „Други бизнес услуги“ най-голямо увеличение спрямо второто тримесечие на 2014 г. е отчетено при „Други професионални дейности” и „Рекламна дейност и проучване на пазари”, съответно с 34,1 и 13,5%.

Статистиката за пореден път потвърждава информацията за проблеми в сектора на туризма, като спадът при  турагентската и операторската дейност е 10%. Подобна е ситуацията при юридическите, счетоводните дейности и консултантските услуги, където оборотите са намалели с 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още