IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на растеж в тютюневия отрасъл е мотив да не се вдигат осигурителните прагове

Размерът на коледните добавки за пенсионерите ще е ясен в началото на ноември, посочи социалният министър Ивайло Калфин

10:55 | 20.10.15 г. 5
Липсата на растеж в тютюневия отрасъл е мотив да не се вдигат осигурителните прагове

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отрече обвиненията на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че лобира за "Булгартабак" – холдингът, в който депутатът от ДПС Делян Пеевски има акции.

Реформаторът вчера оцени като особено тревожен фактът, че само за наетите в производството на цигари минималните осигурителни прагове за догодина няма да се увеличават.

"Много ми е забавно, когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми там е казано много отдавна и то публично", коментира Калфин пред Нова телевизия. И разясни защо се стигна до решението да се направи изключение за производството на тютюневи изделия при административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

В края на миналата седмица Калфин обяви, че ще увеличи със 7,5 % осигурителните прагове за 36 икономически дейности, за които бизнесът и синдикатите не са успели да се договорят. Единствено при производството на тютюневите изделия е взето решение да няма ръст.

"Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове", съобщи той, като уточни, че осигурителните прагове в тютюневия бранш няма да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла.

"Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус. Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата", обясни Калфин.

От Института за пазарна икономика (ИПИ) пък коментираха, че “подобно изключение от административното увеличение на минималните осигурителни доходи се прилага за първи път и е ясен знак за административен фаворитизъм на този специфичен сектор“.

Относно коледните добавки за пенсионерите Калфин каза, че има преизпълнение на бюджета, както и нагласа да бъдат отпуснати коледни добавки към пенсиите. В какъв размер ще бъдат те и дали само хората с най-ниски пенсии ще вземат някой лев по Коледа, ще се уточни в началото на ноември, посочи социалният министър.

"Надявам се да се разпределят 50 милиона лева. Ако действително това е сумата, ще настоявам само тези с най-ниски пенсии да получат пари допълнително", уточни той и припомни, че последният път, когато имаше добавки - 2/3 от пенсионерите получиха по 40 лева.

С поправките в Закона за семейни помощи е сложен край на източването на системата, коментира още министърът. Според него държавата не трябва да пести от детски надбавки и от средства за хората с увреждания, но е важно тези пари да отидат при хората, които действително имат нужда от тях.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
byrobocop
преди 8 години
Хей хей недей рита срещу осигуровките, и аз едно време роптаех срещу тях само че сега съм с пенсия над 800 лева само дето за това над 45 години яко съм бачкал и то все на работа дето се иска върхово натоварване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
byrobocop
преди 8 години
Добавките ако ги има, пак ще бъдат само и единствено за тези дето са на минимална или социална пенсия демек за тези дето цял живот са лежали на гърба на държавата или на тези дето са си клатили цял живот краката по синекурни длъжности.Е разбира се всяка група си има и своите изключения но не за тях става дума в коментара ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Zdravko
преди 8 години
Липса на кураж да пипате бизнеса на " КОЙ " това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
А кога държавата ще спре да им купува/'урежда изкупуването' тютюна? Дядо ми навремето гледаше чушки/домати и никога не търсеше държавата, да му намира пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mnz
преди 8 години
Ами правилно казва г-н Калфин, като няма растеж, няма да се вдигат и нивата на българския феномен наречен МОД. Бачкаш за едни пари, а ансреща те секат с осигуровки дето всяка година растат с некакви темпове, като сега с 7.5% масово. Това на каква основа се смята, ако растежа на икономиката ни е няма и 2%?А за цигаропроизводството е ясно, че там случайни хора нема. Друго си е да си дръпнеш цигарка на БОСТАН-а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още