IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 5% намаляват посещенията на чужденци у нас в края на лятото

Пътуванията на българи зад граница обаче растат - през септември с близо 11 на сто

12:11 | 27.10.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи в Пирин. <em>Снимка: БТА</em></p>

Туристи в Пирин. Снимка: БТА

В последния летен месец – септември, посещенията на чужденци в България са близо 1,056 млн., като намаляват с 4,7% спрямо същия месец на 2014 г., отчитат днес от Националния статистически институт (НСИ).

През предходния месец август беше отчетен ръст на посещенията на чужденци в страната от 2,3%, а в началото на лятото – през юли, имаше спад от 9%.

През септември е регистрирано намаление на пътуванията по всички наблюдавани цели: със служебна цел - със 17,7%, с цел почивка и екскурзия - с 4,1%, и с други цели - с 0,2%, разкрива още статистиката. 

От общия брой чужденци, посетили България през месеца, делът на гражданите от Европейския съюз е 63,6%, като той намалява с 5,4% в сравнение със същия месец на миналата година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция - с 24,7%, Холандия - с 12,7%, Германия - с 11,1%, Обединеното кралство - с 3,5%, и други. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Белгия - с 9,1%, Франция - със 7,8%, Италия - с 5,9%, Полша - с 5,3%, Испания - с 5,2%, Австрия - с 3,1%, и други.

Намаляват и посещенията на граждани от европейските страни извън ЕС - с 4,5%, като най-голям е спадът на посещенията на граждани от Руската федерация - с 29,2%. Данните потвърждават очакванията на Министерството на туризма и на бранша за спад на руските туристи у нас.

През месеца преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия, които формират почти 47 на сто от всички. Тези посещения формират 98,6% от всички посещения на граждани от Израел и 89,1% - от тези от Русия.

Същевременно пътуванията на българи в чужбина през септември растат на годишна база – те са близо 451 хил., с 10,8% над регистрираните през септември 2014 г.

Увеличение на пътуванията на българи зад граница е отчетено към Обединеното кралство - с 38,1%, Франция - с 29,3%, Гърция - с 28,2%, и други. Намаляват пътуванията към Израел - с 20,9%, Русия - с 18,3%, и други.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 40,1%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 37,8%, и пътуванията със служебна цел – 22,1%.

Над половината от пътуванията към Гърция и Италия през месеца са били с цел почивка и екскурзия - съответно 57% и 53% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
RedBot
преди 8 години
Или с думи прости, бългаските хотелиери изгониха българите от собствената им държава. Мислех, че само политиците ги владеят тези номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още