IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 14 млн. лв. наложи КЗК на "Енерго-Про Продажби"*

Санкцията е за злоупотреба с господстващо положение

13:08 | 06.11.15 г.
Глоба от 14 млн. лв. наложи КЗК на "Енерго-Про Продажби"*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 14 422 770 лв. на "Енерго-Про Продажби" АД за злоупотреба с господстващо положение. Сумата представлява 0,5% от приходите на дружеството от обществено снабдяване с електрическа енергия, съобщи Комисията.

Според КЗК дружеството е засегнало интересите на потребител чрез необоснован отказ за доставка на електрическа енергия.

Антимонополният орган смята, че доставчикът третира неравноправно компанията „Готар Инвестмънт“ ООД спрямо останалите потребители на електрическа енергия в индустриална зона на Нови Пазар.

Проблемите на фирмата започват още през 2008 г., когато „Готар“ закупува от „Юръпиън глас" ЕООД цех за производство на стъкларски изделия  и подава заявление за доставка и смяна на партидата до „Е.ОН България Продажби“. Това не става, тъй като ЕРП-то настоява „Готар“ да плати задължения на един от старите собственици на имота.

Междувременно собствеността на Е.ОН в България преминава в ръцете на нов собственик в лицето на групата „Енерго-Про“, но компанията продължава да не е електроснабдена, за разлика от други цехове в рамките на един завод.

Според КЗК от производителя е поискано ненужно присъединяване. На практика имотът на „Готар“ е неизползваем шест поредни години. Дружеството не може да започне производствена дейност, нито да отдаде цеха под наем.

В хода на производството „Енерго-Про Продажби“ изпраща становище на КЗК. Там се казва, че твърдението за  необоснован отказ за доставка на електрическа енергия е неоснователно. Според компанията старото съоръжение, захранвало стъкларския цех, е било негодно за експлоатация. Дружеството допълва, че не е единственият възможен доставчик на тази лицензионна територия.

В крайна сметка, КЗК налага санкцията и постановява в срок от един месец "Енерго-Про Продажби" да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на компанията с електроенергия.

Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд.

Междувременно от „Енерго-Про Продажби“ изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че компанията не приема решението на КЗК. Уточнява се, че казусът датира от 2008 година, когато електроснабдителното дружество е било собственост на Е.ОН България.

„Енерго-Про Продажби“ осъществява своята лицензионна дейност качествено и добросъвестно, спазва стриктно българското законодателство и не е нарушило Закона за защита на конкуренцията. След като експертите се запознаят с мотивите, компанията ще обжалва решението пред Върховния административен съд в законоустановения срок“, се казва в съобщението.

*Новината е допълнена в 16.42 ч. с позицията на „Енерго-Про Продажби“.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Унгария, уважаван член на ЕС, какво направи- национализира енергетиката и проблеми няма, а цената на ел. енергията падна с 30%. Строят и нова АЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още