IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се ценова война при горивата?

Бензинът и дизелът във Варна рязко поевтиняха, няколко бензиностанции в Стара Загора също предлагат по-ниски цени

10:31 | 13.11.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Задава ли се ценова война при горивата?

Бензинът и дизелът във Варна рязко поевтиняха. Ползите от промяната зарадваха шофьорите в морската ни столица. Сега там най-масовият бензин А-95 се зарежда за 1,88 лева, а дизелът – за 1,79 лв.

От месеци насам оазис насред пустинята са и няколко бензиностанции в Стара Загора. А-95 там струва средно 1,85 лева за литър, а дизел се намира и за 1,95.

Приятната изненада за шофьорите се оказа неприятна за останалите бензиностанции в града и започна „война“.

"При появата на един такъв конкурентен пазарен субект, всеки би следвало да реагира по някакъв начин и точно тази поява най-вероятно е причината другите да решат, че ще загубят своите клиенти", обяснява пред Нова телевизия икономистът Йордан Иванов.

Потвърждава го и собственикът на бензиностанциите с ниските цени. Обяснява, че трупа минимална печалба, за разлика от конкурентите, при които печалбата е с пъти по-голяма. В това обаче засега институциите не надушват картел.

"Най-вероятно става дума за ценова война, не виждаме някакви признаци за картел, някакви признаци за забранено споразумение, тъй като първи той намалява цените, а след това останалите го последват", заяви говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Готови са обаче да проверят дали се продава под себестойност. А ползите от войната между бензиностанциите е стотинки отгоре в семейния бюджет.

Дали войната на горивата ще продължи, се очаква от бранша да отговорят в началото на следващата седмица.

В Пловдив и София средно зареждаме за 2,03 лева бензина и за 2,06 лева за литър дизел. Ако трябва да теглим чертата, средно в страната за А-95 днес сме плащали по 2,04 за литър, а за дизел – 2,06 за литър.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А на тебе за какво ти е народа? Това не е работа за народа, а за капиталисти-евроатлантици! Народът винаги гледа в държавата и чака от нея! Това требва да го свършите вие - Младите, Хубави, Образовани, и Интелигентни! Събирайте тъпаните и голите ци^ци от ВИТИЗ на Жълтите павета и почвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Акциза е фиксиран, стига плака ве келе-ш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Идеята хич не е зле, само че в Б-стан народа си е стадо овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Щото при проверката ще хванат Лукойл хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Това е преди 7месеца,когато се оправдаваха с нисък рандеман,сега имат модерна инсталация,която вдига рандемана над 90% :)http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/delchev-cenata-na-gorivata-e-visoka-zaradi-niskiia-randeman-na-rafineriiata-ni-191208/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Няма как да допусна грешката на Костов!Знам,че литър бензин е 755гр.,а относителното тегло на дизела е 0.840-0.850кг.на литър според сезона.Писал съм го преди месеци под материал за андрей делчев.Капиталци са направили изчисление спрямо цени за 2014г.,когато горивата бяха над 2.50Спад с 48ст.на крайна цена се разпределя 40ст.за бранша и 8ст.за фиска(ДДС)Умножено по 3млрд.л.е 240млн.които отиват за др.стоки и услуги.Няма загуба за фиска:)В търговията на едро влизат количествата и на Литаско, и др.дъщерни на лукГолемите транспортни фирми предпочитат да зареждат в чужбина по разбираеми причиниНа земеделците им възстановяват платените данъци за горива и затова искат да им сложат нивомери,да не зарежда цяло село без данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Мисля не разбрахте ...Първо линкът, който давате е за данни в тонове, а не в лева !!!!!!!!!!!!!!!Допускате грешката на Костов, който в изследването си допусна, че 1 тон нефт има 1000 литра.Аз също допуснах грешка, като не казах, че това е кумулативен ефект (не само от ДДС на горивото)Търговията на едро е 14 милиарда, а на дребно 7.Т.е. има едни 7, които са продажби на едро извън продажбата на дребно.Тук са включени продажбите за големите транспортни фирми, земеделски производители и други. Смятам ще се съгласите, че в България има доста големи (от европейски мащаб) транспортни фирми.Именно и за това Ви казах, че легалният пазар общо е за 14 милиарда. 7 на дребно и 7 на едро.Моля прочетете този линк:http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/14/2453959_bjudjetut_gubi_nad_200_mln_lv_ot_padashtite_ceni_na/Голата истина е, че държавата крие колко са приходите не само от горива, а въобще, за да не можем реално да изчислим какви ги вършат "горе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 7
mnz
преди 8 години
Не си прав колега, или поне не си прав няпълно. Ако вдигането на данъците не помага, винаги може да се въведат нови данъци. Ако и това не помага, винаги може да се теглят нови външни заеми за да се върже бюджета. Добре че г-н Горанов не си поплюва и скоро ще оправи и народа, и положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
и 50% да го направят ДДС-то все тая колега ... държавата си отива защото няма бизнес, няма икономика. Данъците може да ги вдигаш всеки ден файда от това няма. Не се ли завърти икономиката, не започнем ли да произвеждаме реален продукт с добавена стойност ще си останем държава от третия свят без значение какво ДДС на горивата ще сложим. САЩ имат най-ниско облагане на горивата, но са една от най-мощните икономики :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 14
mnz
преди 8 години
Това с ДДС-то е лошо, не бива да се позволява да спаднат приходите.Защо не помислят за диференцирано ДДС за горивата от 25% например? Така ще се компенсира ниската цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още