IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се ценова война при горивата?

Бензинът и дизелът във Варна рязко поевтиняха, няколко бензиностанции в Стара Загора също предлагат по-ниски цени

10:31 | 13.11.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Задава ли се ценова война при горивата?

Бензинът и дизелът във Варна рязко поевтиняха. Ползите от промяната зарадваха шофьорите в морската ни столица. Сега там най-масовият бензин А-95 се зарежда за 1,88 лева, а дизелът – за 1,79 лв.

От месеци насам оазис насред пустинята са и няколко бензиностанции в Стара Загора. А-95 там струва средно 1,85 лева за литър, а дизел се намира и за 1,95.

Приятната изненада за шофьорите се оказа неприятна за останалите бензиностанции в града и започна „война“.

"При появата на един такъв конкурентен пазарен субект, всеки би следвало да реагира по някакъв начин и точно тази поява най-вероятно е причината другите да решат, че ще загубят своите клиенти", обяснява пред Нова телевизия икономистът Йордан Иванов.

Потвърждава го и собственикът на бензиностанциите с ниските цени. Обяснява, че трупа минимална печалба, за разлика от конкурентите, при които печалбата е с пъти по-голяма. В това обаче засега институциите не надушват картел.

"Най-вероятно става дума за ценова война, не виждаме някакви признаци за картел, някакви признаци за забранено споразумение, тъй като първи той намалява цените, а след това останалите го последват", заяви говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Готови са обаче да проверят дали се продава под себестойност. А ползите от войната между бензиностанциите е стотинки отгоре в семейния бюджет.

Дали войната на горивата ще продължи, се очаква от бранша да отговорят в началото на следващата седмица.

В Пловдив и София средно зареждаме за 2,03 лева бензина и за 2,06 лева за литър дизел. Ако трябва да теглим чертата, средно в страната за А-95 днес сме плащали по 2,04 за литър, а за дизел – 2,06 за литър.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 29 rate down comment 12
Jorkata
преди 8 години
Дано видим същото и в София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 54 rate down comment 12
Invcom
преди 8 години
Какво ще рече контрабанда колега ?? Цистерните на въпросната бензиностанция във Варна са с румънски регистрационни номера :) сети се от къде идва горивото. Нали се сещаш че тази бензиностанция във Варна за 2 седмици я смляха от проверки, ако имаше нещо нередно дали нямаше да го открият 100 пъти вече ?? Опашката от коли пречи на движението на главен булевард в града, а касите са изкарани направо до колонките за удобство на шофьорите при плащане. Просто човека демонстрира на КАРТЕЛА как се прави бизнес .. дано да успее да издържи и на натиска сега де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
mnz
преди 8 години
Защо не се провери дали не е някаква контрабанда?Нали имаше реклами за контрабандата, че контрабандата е причината да няма добри пътища, и т.н., защото контрабандата ограбвала народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 12
Invcom
преди 8 години
Ааа не не няма никакви признаци на картел.. до онзи ден всички продаваха горивата във Варна на 2.09 лв. бензин и дизел, отскоро обаче се появи нова бензиностанция която продава на 1.80 /и въпреки това е на ПЕЧАЛБА/ ама картел няма .. спете спокойно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 43
Perun
преди 8 години
Къде е контрола? Май го няма никакъв?Редно е КЗК да провери положението, защо някой обявява дъмпингови и несъгласувани с останалите цени. Отделно е редно да се направят проверки от митницата, за акциза, и от НАП-аджийте за да се види каква е себестойността и ако се продава под себестойност да се самонадчисли ДДС-то на обекта. Редно е като има нещо съмнително да се провери и дано скоро да се прекрати порочната практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още